Gå till innehåll

Drag queens prisas: “God marknadsföring för bibliotek”

Foto: Drag Story Hour Sweden

Den kontroversiella föreställningen “Drag story hour Sweden”, där två vuxna män utklädda till kvinnokarikatyrer läser sagor om så kallad mångfald och tolerans för småbarn på bibliotek, har vunnit Greta Renborgs pris, rapporterar Dagens Nyheter. Priset delas ut årligen av Svensk biblioteksförening, och innebär en summa på 25 000 kronor.

Greta Renborgs pris delas ut till aktörer som ansetts ha stått för “god marknadsföring för bibliotek”, och i motiveringen hänvisas till det kontroversiella så kallade drag-paret “Lady Busty” och “Miss Shameless” insatser för “människors rätt att göra sina egna val och följa sitt hjärtas röst”.

“När andra delar av samhället rör sig i riktning mot det mindre tillåtande och mer repressiva, står de och andra sagoläsande dragqueens för en strävan åt rakt motsatt håll”, skriver föreningen.

Just “Lady Busty” och “Miss Shameless” har kritiserats för att vara förtäckta burleskuppträdare som genom sina uppträdanden för barn sexualiserar minderåriga. Mannen som spelar den sistnämnde karaktären har nämligen en alternativ tolkning av rollen som går under det mer obscena namnet “Miss Shameless Winewhore”, som han dock menar är förbehållet en vuxen publik.

Olika så kallade drag queen-uppträdanden inför barnpublik har under den senaste tiden ibland fått ställas in efter att arrangörerna, oftast offentliga skattefinansierade bibliotek, upplevt att det funnits en hotbild mot dem, skriver DN.

Se också: Dramatiskt när journalist försökte ställa frågor till dragqueen

Senaste från Nyhetsbyrån