Gå till innehåll
EU

Efter EU-lagen: Halva Gällivares ambulansförarkår slutar

Foto: Getty Images

Varannan förare har redan slutat vid ambulansen i Gällivare, efter misslyckanden att bromsa EU:s nya arbetstidsdirektiv, som träder i kraft den 1 oktober. Den överstatliga regleringen innebär nämligen att förarnas dygnspass, som anses mycket nödvändiga i det glesbebyggda Norrland, blir olagliga. Detta rapporterar Sveriges Radio.

Nyhetsbyrån har tidigare rapporterat om att Norrbottens ambulansförare har protesterat mot EU-direktivet och hotat med uppsägning. Dygnspassen blir olagliga och istället införs elva timmars vila mellan varje arbetspass, vilket inte går ihop med schemaläggningen i trakter där pendlingen redan är mycket lång.

– Jag pendlar 12 mil till Överkalix men blir det halvdygn finns det ingen ekonomi att köra hit, förklarade ambulanssjukskötaren Mats Lindström till SVT i juli i år.

Norrbottens region meddelade i samband med tidigare rapportering att de har sökt möjligheter att få dispens från den opraktiska lagstiftningen, men ännu har ingen lösning synts till.

Även brandmän har protesterat mot den nya EU-lagen. 2 400 brandmän skrev i april på ett upprop för att uppmärksamma vad förändringen innebär för dem och deras arbetstider.

Se också: EU vill se fyra dagars arbetsvecka

Senaste från Nyhetsbyrån