Gå till innehåll

Efter massutvisningen – Utvisad irakier kommer återvända till Sverige

Foto: Getty Images

I förrgår utvisade Sverige 26 stycken irakier via ett specialchartrat plan, det första återbördandet av sitt slag på många år till landet, som länge vägrat ta emot sina tvångsutvisade medborgare. När Sveriges Radio pratar med en irakier på plats i Bagdad säger han dock att han ska åka tillbaka till Sverige.

Personen radion pratat med säger att han inte förstår sig på språket i Iraks arabdominerade huvudstad Bagdad, men vill däremot inte åka till irakiska Kurdistan, där han är ifrån.

Istället säger han att han vill åka tillbaka till Sverige. Han säger till SR att han vill ta risken att ta sig igenom alla de poliskontroller som finns i Irak för att komma norrut till Turkiet. Från Turkiet ska han därefter ta sig tillbaka till sin flickvän i Sverige, uppger han helt öppet för den statliga radion under anonymitet.

Irakiern vittnar om att upprördheten hos de utvisade migranterna på planet var mycket stor, och att mycket polis och personal från Migrationsverket fick sättas in för att hålla dem i schack innan de lyfte från Arlanda på tisdagsmorgonen.

Migrationsverket har ytterligare 70 irakier i förvar i Sverige, som också väntar på att få sina utvisningar verkställda, säger SR.

Se också: SR gjorde snyftreportage om utvisad irakier – Visade sig vara illegal invandrare

Senaste från Nyhetsbyrån