Gå till innehåll
EU

Efter migrantbåtolycka: EU vill sluta bevaka yttre gränsen

En annan, betydligt mindre, båt med migranter på väg mot EU via Grekland. Foto: Getty Images

EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex meddelar att de kan sluta vara verksamma i Grekland, efter en olycka där ett fartyg som bar migranter på väg till Europa kapsejsade och sjönk. Hundratals av båtens uppemot 700 passagerare saknas fortfarande, och Frontex har på grund av sitt missnöje med grekiska myndigheter, som de beskyller för händelsen, övervägt att dra sig ur landet.

Enligt den franska tidningen Le Monde grundar sig övervägandet i att Frontex enligt lagen inte kan verka ifall det förekommer risk för “brott mot mänskliga rättigheter eller internationella skyddsåtaganden” i deras uppgifter.

Enligt Politico påstår vissa att den överfulla migrantbåten välte när grekiska kustbevakningen försökte bogsera den till säkerhet, något som kustbevakningen själv förnekar. Kritiken riktad mot den grekiska myndigheten, som främst kommer från överlevande migranter samt migrantfrämjande organisationer, försvårar alltså Frontex möjligheter att arbeta i landet.

Beroende på vad en rapport som Frontex ska ta fram om olycksärendet kommer fram till, kan det alltså leda till att EU slutar bevaka den grekiska övärlden, som är en av de populäraste vägarna in i Europa för migranter från Asien och Afrika.

Senaste från Nyhetsbyrån