Gå till innehåll

Efter skandalen – Carl B Hamilton avgår

Carl B Hamilton (L). Foto: TV4

Liberala riksdagsledamoten Carl B Hamilton avgår från alla sina uppdrag efter sitt kontroversiella uttalande om att hans parti kan leva med att SD kritiserar islam, men inte kommer tolerera kritik mot judar. Det skriver partiet i ett pressmeddelande, rapporterar Omni.

Hamiltons var mycket kritisk mot att Richard Jomshof (SD) kritiserat islam i sociala medier, och krävde till en början hans avgång som ordförande för justitieutskottet med motiveringen att Jomshof skadar ökar hotet mot Sverige från islamiska terrorister.

Efter sitt uttalande om att Liberalerna låter ändå bestämmer sig att låta honom sitta kvar, så länge Jomshof inte börjar kritisera judar, mötte L-veteranen mycket stark kritik inte minst från vänsterhåll. Expertutlåtande menar också att bilden av att en svensk riksdagsledamot “rangordnar” folkgrupper, där kränkningar av muslimer bedöms mindre viktigt än kränkningar av judar, i sig är något som ökar den islamiska hotbilden mot Sverige.

“Det är ju detta som de hela tiden hävdat, att muslimer är andra klassens medborgare i väst och att judarna har en ”gräddfil” i väst. Det är precis detta de vill utnyttja”, sa mellanösternkännaren Christer Sfeir till TV4.

Trots att Carl B Hamilton bad om ursäkt för att hans uttalande tolkades på så vis väljer han nu alltså att lämna riksdagen, där han har uppdrag i flera utskott, däribland finansutskottet, som han också tidigare varit ordförande för.

Senaste från Nyhetsbyrån