Gå till innehåll

Kritik mot L-topp: Liberalerna tolererar islamkritik – drar gränsen vid judekritik

Carl B Hamilton (L). Foto: TV4

L-veteranen Carl B Hamilton uppger i en intervju med TV4 att han godtar att Liberalerna inte kommer haka på oppositionens försök att avsätta Richard Jomshof (SD) som ordförande för justitieutskottet. Han har tidigare uttalat stöd för vänsterns krav att sparka sverigedemokraten från sin post på grund av att han varit kritisk mot religionen islam i sociala medieinlägg. Samtidigt varnar han Jomshof för att kritisera judar, för där kan hans partis tolerans ta slut.

– Det är en monumental ansvarslöshet att kalla Muhammed för massmördare, vad ska de göra nästa gång, är det judarna som då ska anklagas för någonting? säger Hamilton till TV4, utan att förklara hur det ena leder till det andra.

Hamilton är en av flera tunga företrädare för Liberalerna som tidigt krävde Jomshofs avgång efter att han kritiserade islam på X, före detta Twitter. Trots att partiet är splittrat i frågan, tror han att hans partikollegor kommer finna sig i att Richard Jomshof får sitta kvar som ordförande för justitieutskottet, men säger att hans parti har en gräns man absolut inte får korsa. Och det är att kritisera judar.

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, förklarar Hamilton.

Kritiken: "Moralisk och intellektuell kollaps"
Men uttalandet möter kritik från vänsterhåll, och från Judiska ungdomsorganisationen, skriver Omni.
“Inga minoriteter/grupper förtjänar att bli illa behandlade och samtliga partier bör stå upp mot kränkningar och diskriminering. Vad hände med allas lika värde?”, skriver organisationen på X om att Hamilton drar en gräns just vid judar men inte vid muslimer.

Även justitieutskottets vice ordförande Morgan Johansson (S) reagerar på Hamiltons favoritism.
“Stötande. Liberalerna genomgår en total moralisk och intellektuell kollaps”, skriver han i ett eget inlägg.

Också Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anser att Hamiltons uttalande verkar hyckleriartat.
"Vänta nu: Antisemitism kan L inte acceptera - men rasism mot muslimer är ok?!", skriver hon.

Israelvänligt parti
Sverigedemokraterna är enligt European Coalition for Israel, en israelisk intresseorganisation, det mest Israelvänliga partiet i Europaparlamentet, och företrädare för partiet var i våras i på officiellt besök i det judiska landet för att knyta vänskapsband med politiskt likasinnade.

“Vi är pro-Israel, vi vill samarbeta och vi vill vara vänner med Israel”, sa Richard Jomshof, som var del av SD-delegationen, till Jerusalem Post. Tidningen valde istället att betona partiets “naziströtter” i sin rapportering om besöket, skriver Expressen. Israels utrikesdepartement fortsätter också att svartlista Sverigedemokraterna tillsammans med andra partier med påstådda nazistkopplingar.

Det återstår att se om Sverigedemokraterna efter det svala israeliska mottagandet, till Carl B Hamiltons fasa, kommer börja profilera sig genom kritik mot judar.

Senaste från Nyhetsbyrån