Gå till innehåll

Liberala kravet efter Mohammed-kritiken: Sparka Jomshof

Toppliberalen Carl B Hamilton instämmer i Magdalena Anderssons kritik och vill sparka Jomshof (SD) Foto: Ohlininstitutet

Richard Jomshof har kritiserats från vänsterhåll för att i starka ordalag fördömt den muslimska världen och religionen islam, i en rad inlägg på X (före detta Twitter). Starkast reaktion kom från ex-justitieminister Morgan Johansson (S) och ex-statsminister Magdalena Andersson (S), som kräver att regeringen avsätter honom från posten som ordförande för riksdagens justitieutskott. Nu stämmer även ledande liberaler in i den socialdemokratiska kritiken.

Den liberala toppolitikern Carl Hamilton delar nu Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas krav och säger till Dagens Nyheter att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) måste sparkas från sitt uppdrag.

Anledningen till det liberala kravet är att Jomshof skrev en tweet där han föreslog att Sverige borde ha en dialog om att göra den muslimska världen mer demokratisk  istället för att lyssna på kritik från diktaturer i Mellanöstern, samtidigt som han kallade den muslimska profeten Muhammed för "krigsherre", "massmördare", och "slavhandlare".

Carl Hamilton uppger till Dagens Nyheter att Jomshofs tweet inte var ett misstag utan att han hade tänkt igenom det noga innan han skrev det. Kravet på att sparka Richard Jomshof kommer kort efter att Carl Hamiltons partiledare Johan Pehrson sagt att den borgerliga regeringen utreder ett förbud mot koranbränning "då vi lever i ett annat Sverige".

Richard Jomshof  uppger själv i en intervju med Riks att:

"Vi ska inte backa. Tvärtom, vi ska stå upp för det vi tror på, säger Jomshof, och menar att en dialog om huruvida koranen ska få brännas i Sverige eller inte innebär ett nederlag för demokratiska rättigheter."

Senaste från Nyhetsbyrån