Gå till innehåll
EU

Kritik när EU-byråkrater håller jättefest för en miljon kronor – “Oerhört resursslöseri”

Foto: Getty Images

Europarådet, som samlar EU-medlemmarnas regeringschefer, ska hålla en jättefest i oktober som beräknas kosta EU:s skattebetalare motsvarande nästan en miljon kronor, rapporterar The Telegraph. Enligt uppgifter handlar det om en extravagant ‘all-you-can-eat’-buffé till 1 300 byråkrater anställda av rådet.

Meningen med den generösa aftonen är enligt Europarådets inbjudan att visa upp rådssekretariatet och dess “värderingar”. På festen kommer mat från hela unionen att serveras, och de dryga tusen tjänstemännen som får delta kommer betjänas av 40 kypare, och ha tillgång till två stora barer som serverar exklusiva viner av alla slag.

Upphandlingen av den dyra festen är ännu inte färdig, men lär enligt The Telegraphs uppgifter landa någonstans runt 85 000 euro, eller knappt en miljon kronor.

Det är inte första gången EU-institutionen håller extravaganta fester, utan det har tvärtom varit en återkommande tradition för Europarådet att årligen slå på stort för sina anställda byråkrater. Detta blir emellertid första festen sedan coronapandemin satte stopp för sammankomster som dessa under 2020.

“‘Låt dem äta tårtor’-ögonblick”
Den eurokritiska tankesmedjan Mathias Corvinus Collegium, MCC, som bidrog med avslöjande uppgifter om byråkratpartajet, anser att Europarådet ägnar sig åt ett “oerhört resursslöseri”.
“Som vanligt visar EU hur frånkopplade de är från vanligt folk, som lider en levnadskostnadskris, genom att spendera tiotusentals (euro) på en jättefest för sina privilegierade och välbetalda anställda”, säger Frank Füredi, vd för MCC, till The Telegraph.

“Har de ingen självmedvetenhet om hur en storslagen ‘allt-du-kan-dricka’-buffé kommer att betraktas av allmänheten? Som de gamla kollapsande regimerna från historien, så är detta ett riktigt ‘låt dem äta tårtor’-ögonblick för EU”, kommenterar Frank Füredi rådets festspektakel till Nyhetsbyrån.

En talesperson för Europarådet menar däremot att det inte är ovanligt för institutioner och företag att hålla sociala sammankomster för sina anställda, och försvarar den stora satsningen med att det har gått fyra år sedan den senaste festen, skriver the Telegraph.

Senaste från Nyhetsbyrån