Gå till innehåll
EU

EU meddelade stopp för Palestinabidrag – Backar

Foto: Getty Images/rrodrickbeiler

Den ungerske EU-kommissionären Oliver Varhelyi skrev i ett X-inlägg på måndagen att EU-kommissionen med anledning av terrororganisationen Hamas angrepp på Israel ska se över sin bidragsportfölj till Palestina, och pausar därför allt så kallad utvecklingsstöd till området, såväl som EU:s budgetprocess. Nu meddelar dock EU-kommissionen att det inte är aktuellt med någon indraget stöd till palestinska organisationer, rapporterar Politico.

“Skalan på terrorn och grymheten mot Israel och dess folk är en vändpunkt”, skriver Oliver Varhelyi i sitt inlägg, där han hävdar att EU:s 691 miljoner euro stora Palestinabistånd ska frysas.“Uppmaningar till hat, våld, och glorifiering av terrorism har förgiftat sinnena hos för många”, fortsätter den ungerske EU-höjdaren.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell hävdar däremot att ett stopp för EU-bistånd till Palestina skulle “straffa hela det palestinska folket” och öka terrorhotet mot EU. Han dementerar därför Varhelyis budskap.

Även EU:s samordnare av katastrofberedskap Janez Lenarčič anser att ett indraget bistånd till Palestina skulle gå ut för mycket över det palestinska folket, samtidigt som han fördömer Hamas blodiga aktioner mot Israel.

Israel-Palestinafrågan är mycket kontroversiell inom EU, med många intressen för båda sidorna, skriver Politico. När Rådet för utrikes frågor skulle göra ett uttalande om de senaste våldsamheterna kunde de olika delegaterna från EU:s medlemsländer inte enas kring en skrivning som uppmanade till de-eskalering, eftersom de Israelvänliga länderna motsatte sig det.

S yrkade för ökat EU-bistånd till Palestina
EU:s bistånd till Palestina är uppe för ytterligare tillskott, efter att vänsterpartier i unionens utrikesutskott, ledda av svenska Carina Ohlsson (S), yrkade för ökade anslag vid budgetförhandlingarna i augusti. Bland annat ville vänsterpartierna att Palestinska myndigheten skulle få 238 miljoner kronor i stöd.

Högerpartierna i utskottet, inklusive Moderaterna och Kristdemokraterna, menade däremot att Palestinska myndigheten inte borde få mer pengar från EU så länge de sprider våldsbejakande islamisk propaganda, bland annat i skolböcker.

Runt 900 israeler, varav många är civila, ska ha dödats i Hamas attacker mot landet, som pågått sedan lördagen. Dödssiffrorna i Palestina uppskattas vara något lägre, men också i hundratalet.

Senaste från Nyhetsbyrån