Gå till innehåll
EU

EU: Nu ska Bosnien in i unionen

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Getty Images/Europeiska kommissionen/Christophe Licoppe

Bosnien och Herzegovina ska in i EU, har nu Europeiska kommissionen bestämt. Flera medier rapporterar att kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har rekommenderat Europeiska rådet att inleda förhandlingar med det muslimska landet, under tisdagen.

Bosnien har varit ett så kallat kandidatland till EU-medlemskap sedan 2022, och ska ha tagit “imponerande steg” mot att leva upp till EU:s diverse olika krav på statsskick och korruption, säger von der Leyen enligt Reuters.

Processen för att få den etniskt splittrade staten på Balkan att ansluta sig till EU har officiellt pågått sedan 2016, och idag väntas landet få ett positivt besked av den överstatliga unionens toppar om att gå vidare. Vid ett fulländat medlemskap får den bosniska befolkningen tillgång till EU:s inre rörlighet, och kan resa fritt mellan medlemsländerna.

EU storsatsar på utvidgning
Det nuvarande styret av EU har gjort flera löften om utvidgningar av unionen på senare tid, oftast med Ukraina som huvudmål. Men även länder på Västbalkan har nämnts av bland annat Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som i ett tal i augusti förra året satte 2030 som ett ödesår för EU:s utvidgning.

Det innebär dock inte att länderna i EU:s sikte förväntas vara medlemmar redan det året, men att avsikter och anpassningar från båda parter förväntas vara fullbordade.

“Det finns mycket jobb kvar att göra. Det kommer vara svårt och ibland smärtsamt”, sa Michel om utvidgningen i sitt tal.

Senaste från Nyhetsbyrån