Gå till innehåll
Foto: Getty Images/Wirestock/CorbalanStudio

Ett nytt EU-direktiv om hantering av uttjänta fordon kan innebära att svenska bilsamlare måste skrota sina veteranbilar, eftersom de inte klarar av besiktningar. Detta varnar nu Kungliga Automobilklubben, KAK, för, rapporterar sajten Carup.

När ett fordon tekniskt sett bedöms som uttjänt kommer det behöva skrotas, vilket är ett av EU:s krafttag i det så kallade gröna givet, står det i Europeiska kommissionens proposition i frågan. Det larmar åtminstone veteranbilsentusiasterna i KAK om.

“Att betrakta bilar som inte klarar besiktning, eller är kostsamma att renovera, som avfall omöjliggör hela motorhobbyn”, säger Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd, till Carup.
“Man kan jämföra med andra kulturskatter. Det skulle krävas enorma insatser att återställa Colosseum i Rom eller Parthenon i Aten till ursprunglig standard men ingen skulle komma på tanken att därför betrakta detta som avfall”, fortsätter han.

Ett begrepp som EU-propositionen använder för att rättfärdiga de hårdare kraven är visioner om en “cirkulär ekonomi”, det vill säga ett ökat fokus på återvinning av material som inte hör hemma i naturen.
“I dagsläget återvinns 95 procent av en bil vid skrotning, bilbranschen är en föregångare inom cirkulära affärsmodeller. Det tas redan ansvar för hållbarheten och ett cirkulärt förhållningssätt tillämpas redan med andra ord”, menar Ydstedt.

Senaste från Nyhetsbyrån