Gå till innehåll

Fler somalier ska återvandra – Hotar dra in bistånd

Biståndsminister Johan Forssell (M). Foto: SVT/Getty Images

“Delar av“ det svenska utvecklingsstödet till Somalia hotas dras in, om det östafrikanska landet inte börjar samarbeta kring att ta tillbaka sina medborgare. Detta framgår av ett brev som svenska migrationsministern och biståndsministern skickade till den somaliska regeringen i maj, rapporterar SVT.

– Vi har tyvärr stora problem med personer som inte har rätt att vara i Sverige och som av olika skäl inte återvänder hem. Och då måste vi hantera det, och där tror vi att tydliggöra just att biståndet har en funktion i det, det är ett av flera sätt, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till SVT.

– Det är en viktig fråga för oss. Den här typen av samarbete måste ske i båda riktningar så att säga, och inte bara vara helt kravlöst i den delen, menar han, och förklarar att den typen av bistånd som avses är "delar av" sådana som går till staten eller statsnära aktörer, och inte det så kallade humanitära biståndet.

Samtidigt konstaterar SVT att den svenska biståndsmyndigheten Sida inte ger några pengar direkt till den somaliska regeringen, och att Tidöregeringens hot därför kan vara verkningslösa.

Enligt Forssell är det dock en “gråzon” mellan vad som räknas som staten och vad som räknas som “statsnära aktörer”. Han uppger att regeringen tittat på olika somaliska mottagare av svenska pengar som kan komma att bli aktuella.

Att villkora bistånd med att länder tar emot sina medborgare som blivit utvisade från Sverige är en del av Tidöavtalet.

Se också: Efter massutvisningen – Utvisad irakier kommer återvända till Sverige

Senaste från Nyhetsbyrån