Gå till innehåll
EU

“Förbannade lögnare”: SD rasar mot S om renoveringstvånget

Charlie Weimers (SD) och Heléne Fritzon (S). Foto: Faksimil Twitter/Europaparlamentet/Phillipe Buissin/Fred Marvaux

EU:s krav på att alla hus i unionen måste “klimatrenoveras” har röstats ner, sedan förslaget mer eller mindre orsakade en politisk kris i bland annat Tyskland. Nu tar svenska Socialdemokraterna på sig ansvaret för att ha stoppat det kritiserade kravet, vilket får Sverigedemokraterna att rasa, rapporterar Aftonbladet.

“Nu kan Sveriges småhusägare andas ut, ingen kommer bli tvingad renovera sitt hem. Vår fajt lönade sig”, skriver Socialdemokraterna triumfatoriskt i det inlägg på Facebook som nu totalsågas. I röstprotokollet från mars i år står partiets Europaparlamentariker Heléne Fritzon med bland dem som röstade för förslaget, konstaterar Aftonbladet.

“Era förbannade lögnare. Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem. Jag vet. För jag satt mitt emot er när ni gjorde det”, skriver Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) i ett inlägg på X.

Han säger till Aftonbladet att han tror S insett att de gjorde ett stort misstag när de stöttade förslaget, som enligt bland annat Villaägarna skulle kosta Sverige 600 miljarder kronor fram till 2050, och varje enskild husägare minst en halv miljon.

Se också: Nytt EU-direktiv – Nu måste ditt hem tvångsrenoveras

Villaägarna anser att S-utlåtandet efter omröstningen är “provocerande”.
“Helene Fritzon (S), som själv röstat FÖR EU:s tvångsrenoveringsdirektiv, säger nu att småhusägarna kan dra en ”lättnadens suck” efter de ”skräckkampanjer” som förts. Men utan villaägares kampanjer i Sv och EU, hade Bryssel mycket väl kunnat drivit igenom direktivet”, skriver organisationen på X.

S-ledamoten Heléne Fritzon uppger däremot i en kommentar till Aftonbladet att hon och hennes partikollegor röstade för att “fortsätta förhandla” i Europaparlamentet.

“Medan vi socialdemokrater har haft möten med våra förhandlare och kämpat för svenska intressen har Charlie Weimers fokuserat på att vilseleda svenska folket om vad vi tycker i den här frågan. Istället för att glädjas åt förhandlingsframgångarna å svenska folkets vägnar verkar Weimers mest besviken över att hans smutskastningskampanj nu motbevisats”, fortsätter hon.

Tyskland: “Hotar samhälleliga freden”
Det är inte bara i Sverige — som på grund av den höga energiklassen på bostäder bedöms kunna drabbas särskilt hårt av renoveringskraven — som reaktionerna på EU-direktivet varit starka.

I Tyskland varnade den liberala finansministern sina socialdemokratiska regeringskollegor om att renoveringskravet skulle leda till att “extremhögern” och EU-kritiska motståndare skulle få vatten på sin kvarn. Enligt honom var förslaget så radikalt att det “hotade den samhälleliga freden”.

Även den tjeckiska motsvarigheten till Villaägarna gick ut med ett starkt fördömande, och kallade de dyra kraven för “klimataktivistisk megalomani”, skriver Politico.

Flera länders regeringar var överens i förhandlingarna om frågan i Europeiska rådet att tvånget borde strykas, vilket är vad som i slutändan skedde.

Senaste från Nyhetsbyrån