Gå till innehåll
EU

Frågan om invandringen viktigast för väljarna – Klimatfrågan krymper

Foto: Getty Images/RadecProcyk

Migrationsfrågor är viktigare för européerna än klimatet, enligt en stor mätning utförd av danska tankesmedjan Alliance of Democracies. I länder som Tyskland är det dubbelt så många som anger invandringen som den högsta prioriteringen, än som anger klimatfrågan, rapporterar Deutche Welle.

Det är den danska tankesmedjan Alliances of Democracies som har utfört mätningen, där man har undersökt politiska attityder i 53 olika länder, både demokratier och diktaturer. Totalt har över 60 000 personer deltagit i undersökningen. Tankesmedjan skriver att det är första året som intresset för migrationen ligger högre än intresset för klimatet.

I EU-jätten Tyskland svarar nästan hälften av de tillfrågade personerna att invandringen måste prioriteras högst, medan endast 25 procent menar att klimatet måste prioriteras högst. I hela Europa har också andelen som vill att politiker prioriterar att minska invandringen ökat från 20 procent till 25 procent.

I mätningar som utförts i Sverige om väljarnas prioriteringar inför EU-valet har invandringen konkurrerat mycket närmare klimatfrågan. I Novus mätning från februari i år låg invandringen över klimatet.

En mätning från Indikator/Sveriges Radio från maj menade dock att klimatfrågan var viktigast, följt av försvarsfrågor. Där låg invandringen och den så kallade integrationen endast på fjärde plats.

Senaste från Nyhetsbyrån