Gå till innehåll

Göteborg “erbjuder” andra kommuner migranter – Staden har en “integrationsskuld”

Genrebild. Foto: Getty Images

Göteborgs stad vädjar till andra kommuner i Västra Götaland att ta emot en del av de nyanlända migranter som väntas bosättas i Göteborg nästa år, rapporterar Göteborgs-Posten. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) menar att Göteborg har en “integrationsskuld” som rikare kranskommuner borde hjälpa till att beta av.

Det är det proportionerliga antal migranter som Göteborg enligt den så kallade bosättningslagen måste ta emot nästa år som det lokala S-styret vill få ner. Därför vädjar de nu till “rikare” kranskommuner, som den vänsterstyrda storstaden anser inte har tagit emot tillräckligt med nyanlända, att bosätta Göteborgs migranter inom sina gränser istället. 48 kommuner i Västra Götaland har fått förfrågan från staden.

Försök att “bryta segregationen”
“För att fortsatt lyckas bra med integrationen kan vi inte ha barn, inte bara de med uppehållstillstånd, som växer upp i områden med förskoleklasser som har noll barn med svenska som modersmål”, förklarar Attenius (S) till GP.

Göteborg har sedan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet bildade styre vid årsskiftet endast bosatt sina migranter i “välbärgade” stadsdelar, för att inte förvärra den så kallade segregationen i stadens förorter.
“Har man barn som inte pratar svenska med sina föräldrar då behöver de sina kompisar i områden där man har svenska som modersmål. Först då har vi möjlighet att bryta segregationen, men då pratar vi en generation fram”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Han bedyrar dock att det inte handlar om särskilt många migranter i sig. Hittills under 2023 har antalet omfördelade nyanlända till Göteborg varit endast 82, enligt GP. För sex år sedan låg siffran däremot på över ett tusen.

Se också: Svalt mottagande av Göteborgs Stads nyhet: kommunen har vuxit med 100 000 personer på 15 år

Senaste från Nyhetsbyrån