Gå till innehåll

Hotet inifrån: Polisen beväpnas med automatvapen

Ett vapen av typen MP5. Foto: Getty Images

Polisen i Stockholm har fått order om att ha automatvapen till hands på grund av det förhöjda terrorhotet mot Sverige som uppstått efter en rad uppmärksammade koranskändningar i landet. Nu ska Polisen i den mångkulturella huvudstaden gå runt med MP5:or i City, rapporterar Expressen.

Polisen har i vanliga fall automatvapen inlåsta i sina bilar, men hotbilden mot Sverige från muslimer bedöms nu ha förändrats till den grad att poliser beordrats att ha vapnen ännu mer tillgängligt. Det är Polisens egna bedömning av sannolikheten för terrorattentat som ligger till grund för ordern, då Säkerhetspolisens bedömning av hotbilden mot Sverige, som är den officiella, fortsatt ligger kvar på en trea av totalt fem.
“Polisen vidtar alltid de åtgärder som vi bedömer behövs. Mer än så kan jag inte säga i nuläget”, säger Sofia Hellqvist, presstalesperson för Polisen, till Expressen.

Sverige anses ha förklarat krig mot islam
Irans statsöverhuvud, ayatollah Ali Khamenei, har sagt om koranbränningarna i Sverige att Sverige “rustat för krig mot den muslimska världen”, och uppmanar regeringen att utlämna islamkritikerna som bränt koranen till Irak, för rättskipning. En rad islamiska terrorgrupper har även uppmanat till våld mot svenskar både i Sverige och i utlandet som straff för att landet tillåter islamkritik.

Muslimska världen har sett ett flertal stora protester och upplopp riktade mot Sverige som reaktion på koranbränningarna, och i en särskilt ödesdiger protestaktion brändes Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad ner av arga muslimer.

Senaste från Nyhetsbyrån