Gå till innehåll

Richard Sörman: Invandringskaoset i Frankrike visar på att Frankrike måste bli intelligent igen

Franska städer plågas sedan några dygn tillbaka av våldsamma upplopp. 45 000 poliser har engagerats för att stävja skadegörelse, misshandel och skottlossningar. Våldsamheterna började efter att en 17-åring skjutits till döds av polisen i Nanterre som är en förort till Paris. Unga människor med ursprung i Nordafrika gav sig ut på gator för att protestera och snart urartade protesterna till våldsamheter som spreds över hela landet.

Som svensk är det beklämmande att ta del av hur etablerad fransk media beskriver och förklarar upploppen. De som protesterar gör det för att de anser att de diskrimineras av polis och myndigheter på grund av sitt ursprung. Den etniska, kulturella och religiösa dimensionen är uppenbar. Men när man går in på de stora franska dagstidningarnas hemsidor är det inte detta som diskuteras. I stället talar de om arbetslöshet, om rasism och om social utsatthet. I likhet med president Macron talar de också om bristande föräldraansvar, om dataspel som inspirerar till våld och om plattformar som TikTok och Snapchat där upploppsmakarna planerar och samordnar sina aktiviteter.

Alltsedan den franska filosofen Descartes dagar (1600-talet) har fransmännen stoltserat med sin intelligens och sin klarsynthet. Frankrike har varit filosofins och förnuftets land. Inget annat land har så många Nobelpristagare i litteratur som Frankrike. Man älskar att diskutera och analysera. Men när det gäller invandringen verkar fransmännen ha hamnat i samma oförmåga att lägga samman ett och ett som övriga Västvärlden.

Varför pratar man inte om kopplingen till invandringen? Varför kritiserar man inte öppet den nordafrikanska (muslimska/arabiska) befolkningen som låter sina ungdomar slå sönder hela stadskärnor? Varför kritiserar man inte den muslimska befolkningens överkänslighet för olika tyoer av ”kränkningar”? Varför diskuterar man inte det faktum att franska ungdomar aldrig skulle ha reagerat på liknande sätt om någon av dem hade skjutits av polisen?

Undantaget finns i högerpartierna ”Nationell samling” och det nya ”Återerövring”. Och den som framstår som mest klarsynt är som vanligt partiledaren för ”Återerövring” Éric Zemmour.

I ett inslag på radiokanalen France 1 konstaterar han att den franska staten spenderade 40 miljarder euro efter de upplopp som ägde rum 2005 för att förbättra standarden på förorterna. Och ändå fick man nu liknande upplopp igen. Zemmour menar att det här är ett slags inbördeskrig där en inflyttad befolkning utmanar Frankrike, den franska staten och den franska polisen. Han påpekar också att den algeriska regeringen har blandat sig i diskussionen vilket visar att Algeriet ser den algeriska befolkningen i Frankrike som ”sin” befolkning. Den etniska komponenten, menar Zemmour, är avgörande. Det som nu krävs enligt Zemmour är att president Emmanuel Macron utlyser undantagstillstånd och ger polisen de befogenheter som krävs att slå tillbaka våldet. Men framför allt krävs en ny invandringspolitik. Det som händer nu kommer att hända igen, menar Zemmour, och ju fler människor som bor i Frankrike utan att känna samhörighet eller lojalitet med landet desto farligare kommer det att bli.

Fler fransmän måste börja använda sin berömda intelligens och sin klarsynthet. Det finns en stark intellektuell höger i Frankrike (och Zemmour som skrivit flera böcker är en del av den), men nu måste också media, politiker och den franska allmänheten vakna och våga se vad som faktiskt håller på att hända. Frankrike måste bli intelligent igen.

Richard Sörman,
Docent i romanska språk och tidigare universitetslektor i franska
Politisk redaktör på Riks

Senaste från Nyhetsbyrån