Gå till innehåll

Jomshof: Utvisa personer som “inte vill vara del av samhället”

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD). Foto: Riks

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) vill ha en långtgående återvandringspolitik för att lösa problemen med kriminalitet och utanförskap i Sverige, säger han i en intervju med Riks. Samtidigt uppger han att han delar frustrationen med många väljare, som tycker att lösningarna går för långsamt.

– Jag har redan börjat fundera på Tidöavtalet 2.0, konstaterar Richard Jomshof om bristen på resultat från regeringens sida i brottsbekämpningen.

På onsdagskvällen och natten mot torsdagen dödades tre personer i den pågående invandrargängkonflikten i Sverige, har flera medier rapporterat om. Utöver att två män skjutits ihjäl i olika delar av Stockholm, dödades även en kvinna i Fullerö norr om Uppsala i ett bombdåd i ett bostadsområde. Kvinnan och en av männen som sköts till döds saknade kopplingar till gängmiljön, enligt polisen.

– Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig sett något liknande – inget land i Europa ser något liknande, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i ett tal på torsdagskvällen.

Stöd i riksdagen för att sätta in militären mot gängen
Tidigare under dagen föreslog Socialdemokraterna att militären skulle kunna bistå polisen med att bekämpa gängkriminaliteten. ÖB:n Micael Bydén har även meddelat att han är positiv till idén.

Jomshof är kritisk till att partiet kommer med detta förslag först nu, som han påpekar att Sverigedemokraterna lagt förut, och som dessutom är en del av Tidöavtalet.
– Tänk om de hade kunnat sagt det tidigare när vi föreslog det, istället för att säga att vi gick för långt, att vi överdrev, och alla olika överdrifter man använde när man beskrev våra förslag, säger Jomshof.

Han tror att Socialdemokraterna håller på att få ett “hårt uppvaknande” om situationen med kriminalitet i Sverige.
– Och i ren desperation försöker man nu ta sig in på vår planhalva genom att kopiera våra förslag mer eller mindre rakt av, säger SD-politikern.

Återvandring av fler än kriminella
En av lösningarna på kriminaliteten är att få till stånd en återvandring, menar Jomshof.
– Jag vill personligen gå mycket längre än den frivilliga återvandringen som vi pratar om, men det är ju så långt vi kan nå i vår överenskommelse och samarbete, säger han.

– Självklart är det så att grova brottslingar ska kunna utvisas i betydligt högre utsträckning än idag, men även de människor som inte vill vara en del av vårt samhälle. Vill man inte bidra positivt, då måste man ställa frågan vad gör ni här? Ni kanske ska återvända hem, förklarar Jomshof.

Senaste från Nyhetsbyrån