Gå till innehåll
EU

Jonas Sjöstedt blir V:s nästa ledamot i EU-parlamentet

Den förre V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar i ett Facebook-inlägg att han nominerats av Vänsterpartiet i Umeå till kandidat i Europaparlamentsvalet 2024. I sitt förkunnande att han tackar ja till kandidaturen skriver han att han vill använda det överstatliga parlamentet för att “bedriva vänsterpolitik, skärpa klimatpolitiken och arbeta för EU som ett samarbete mellan demokratiska länder”. Samtidigt kritiserar han dock EU som en “superstat som samlar för mycket makt i Bryssel”.

Han skriver att han vill fortsätta Vänsterpartiets arv i parlamentet med att arbeta med frågor som klimat, feminism, och löntagares rättigheter.

“Jag vill arbeta för mer öppenhet och insyn, för mindre makt för storföretagens lobbyister och mot den korruption som förekommer även i EU-parlamentet”, skriver Sjöstedt. Han påstår att “föråldrat marknadstänkande” överordnas miljö, hälsa, och fackliga rättigheter i EU som det ser ut idag.

Utöver att arbeta med den så kallade klimatfrågan skriver Sjöstedt att han vill utöka EU:s stöd till Ukraina, men också ta strid mot Turkiets behandling av kurderna.

Innan Jonas Sjöstedt blev partiledare för Vänsterpartiet var han Europaparlamentsledamot mellan 1995 och 2006.

I det senaste EP-valet fick Vänsterpartiet 6,8 procent av rösterna, vilket gjorde dem det minsta svenska partiet i parlamentet efter Liberalerna, och fick en ledamot. Den nuvarande V-ledamoten Malin Björk meddelade tidigare i augusti att hon inte ställer upp för omval.

Senaste från Nyhetsbyrån