Gå till innehåll

SD inför valfrihet i skolmatsalarna – Slut med påtvingat vegetariskt i Karlskrona

Kommunalråd Christopher Larsson (SD). Foto: Christopher Larsson/Getty Images

Nu firar Sverigedemokraterna i Karlskrona att de tillsammans med de övriga Tidöpartierna har infört “valfrihet” på menyerna i kommunens skolmatsalar. Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) skriver i ett inlägg på Facebook att det numera kommer finnas kötträtter jämte vegetariska rätter i skolan varje dag, för den som vill ha.

Christopher Larsson visar i inlägget en bild på skolans matsedel för vecka 37, där det framgår att kötträtter serveras varje dag, med en vegetarisk motsvarighet nedan. Medan det till exempel på måndagen serveras spaghetti med köttfärssås, erbjuds spaghetti med baljfärssås som ett alternativ. Torsdagens pannbiffar speglas av ett alternativ av rotselleribiffar, och så vidare.

SD, M, L, och KD i Karlskrona hade valfriheten som en punkt i sin överenskommelse för att styra kommunen, och syftet med köttentusiasmen handlar om att förbättra näringsupptagningen för eleverna, för att i sin tur förbättra skolresultatet.
– Vi har märkt att de dagar som det är vegetariskt eller andra maträtter som barnen inte är så glada i, då går de till McDonalds eller närmaste korvkiosk, säger Christopher Larsson för Nyhetsbyrån.

Det handlar också om att minska matsvinnet genom att se till att den mat som lagas faktiskt äts, vilket inte alltid är fallet med de vegetariska rätterna, förklarar han.

Avfärdar klimatkritik
Kritik mot vad ökad köttkonsumtion i skolan kan innebära för klimatet har kommunalrådet inte mycket till övers för.
– Vi köper svenskt kött som är producerat här i närheten i så stor omfattning som möjligt. Jämför med att flyga in avokado från Australien. Det är liksom inte ens jämförbart, säger Larsson.

– Alla som vill vara klimatsmarta, som tycker att det är en bra sak, får jättegärna äta vegetariskt varje dag, fortsätter han, och betonar att det är helt upp till eleverna själva.

Lobbyorganisationer mot köttkonsumtion har motsatt sig Tidöpartiernas skolmatspolitik genom att skriva debattartiklar i lokaltidningen, berättar Larsson. Miljöpartiet, som är en profilerad motståndare mot kött för klimatets skull, åkte ur Karlskronas kommunfullmäktige i valet 2022, och har inte kunnat opponera sig.

Se också: Insekter och vegonorm för skolbarn – riksdagen serverar kött varje dag

Senaste från Nyhetsbyrån