Gå till innehåll

Kriminalvården: Behöver tre gånger så många platser – Inom tio år

Foto: Getty Images/Alexander Farnsworth

Antalet häktes- och fängelseplatser i Sverige behöver tredubblas, från 9 000 till 27 000, och det inom tio år. Detta slår en ny rapport som Kriminalvården överlämnat till regeringen idag fast, rapporterar Svenska Dagbladet.

Rapporten togs fram för att bedöma Kriminalvårdens utvecklingsbehov till följd av bland annat Tidöavtalets rättspolitiska förändringar, med flera straffskärpningar och nya metoder för polisen att lagföra brottslingar.

Myndigheten uppger att 27 000 nya platser i häkten och anstalter är en grov uppskattning, skriver SvD. Man bedömer också att personalstyrkan på häkten och anstalter inom samma period mer eller mindre behöver fördubblas, till åtminstone 30 000 årsarbetskrafter.

Eftersom fångkapaciteten ska öka mer än personalstyrkan, kommer personaltätheten troligen behöva sjunka med omkring 30 procent, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård, i myndighetens pressmeddelande.

Enligt Kriminalvården var dygnskostnaden under 2021 för en plats på svenskt häkte 3 189 kronor, och 3 305 kronor på anstalt.

Regeringen vill hyra platser utomlands
Regeringspartierna meddelade under gårdagen att man påbörjat en utredning om att också hyra fängelseplatser utomlands. Där kan i första hand fångar med svagare koppling till Sverige få sitta av sina straff, till exempel i väntan på utvisning, säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till Riks.

Bland annat föreslås Nederländerna som ett land där man kan hyra platser, som exempelvis Norge och Belgien har fängelseavtal med.

Se också: Kriminalvårdens GD vill fängsla färre

Senaste från Nyhetsbyrån