Gå till innehåll
EU

Kritiserade riksbankschefen: Sverige bör byta till euro

F.d. Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Pelle Nilsson/Tim Sundblad

Stefan Ingves ledde Riksbanken mellan 2006 och 2022, och har kritiserats hårt av bland annat sin efterträdare för sin räntepolitik, som bedöms ha försvagat den svenska kronan. Nu säger den 70-årige toppekonomen att Sverige borde överge sin nationella valuta för att bli en del av eurosamarbetet.
“Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU”, säger han till
Svenska Dagbladet.

“Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta. Man kan välja att göra det, men då har man också bestämt sig, och det är ett politiskt ställningstagande, att man inte vill tillhöra dem som har ett stort inflytande i EU”, påstår Ingves.

Han menar att Sverige bara är en “halv medlem” i EU, där landet inte kan dra den påstådda nyttan av att vara underkastad en valuta styrd av en utländsk centralbank.

På frågan från SvD om det inte vore en dålig idé att ansluta sig till euron medan kronan är svag—eftersom växelkursen innebär en permanent nedvärdering av svenska tillgångar mätt i euro—svarar den kritiserade bankchefen “det vet man först 20 år senare”.

I intervjun efterlyser Ingves också marknadshyror, högre fastighetsskatt, och borttagna ränteavdrag, för att råda bot på den uppblåsta svenska bostadsmarknaden, som började bli ett problem under hans tid på Riksbanken.

Se också: Företag larmar om massinvandringens konsekvenser: Ingen vill investera i kaos-Sverige

Senaste från Nyhetsbyrån