Gå till innehåll

Larmet: Kvinnor blir jurister för att hjälpa gängen

Foto: Getty Images

Kvinnor som utbildar sig till poliser eller jurister för att kunna hjälpa de invandrade kriminella gängen från insidan av svenska myndigheter blir ett vanligare problem, säger en forskare vid Högskolan i Gävle till Gefle Dagblad.
“Här ser vi en risk för infiltration av samhällets viktiga funktioner. Generellt när det gäller kvinnor råder en viss naivitet”, säger Anna Hedin Ekström till tidningen.

Forskaren menar att svenska myndigheter länge underskattat vilka roller kvinnor kan spela i de invandrade kriminella gängen. Nu konstaterar man bland annat att kvinnor inte bara är offer som “dras in” i den undre världen genom sina kriminella pojkvänner, utan att de ibland kan ha aktiva, “entreprenöriella” funktioner inom gängen.

“Vi ser dem inte i det påtagliga skjutvapenvåldet som vi har runt omkring oss just nu”, säger Ekström, men tillägger att man dock även har börjat se en ökning av kvinnor inblandade i just våldsdåd. Oftast handlar det dock istället om att kvinnorna används för andra sorters uppgifter eftersom de inte är lika misstänkliggjorda som männen, menar forskaren.

“Vi ser att polisanställda bemöter kvinnor annorlunda än de bemöter män. Vi ser också de kvinnor som medvetet använder kvinnligheten för att inte få uppmärksamhet”, fortsätter Ekström.
“De kan hyra bilar, boka hotellrum, transportera narkotika eller vapen, hela tiden med mycket lägre risk att bli stoppade och kontrollerade.”

Enligt forskaren har den invandrardominerade grova kriminaliteten i Sverige fått ett trendigt status bland många unga i Sverige, något som gjort att man även lyckats rekrytera folk från medelklassen. Hon varnar i synnerhet för kvinnor som utbildar sig till jobb i rättsväsendet, som polis eller advokat, som kan vara insiders för gängen.

"Här ser vi en risk för infiltration av samhällets viktiga funktioner. Där har vi också haft en blind fläck. Generellt när det gäller kvinnor råder en viss naivitet."

I september avslöjades det att en kvinnlig åklagare med insyn i utredningarna om den pågående gängkonflikten inom det så kallade Foxtrot-nätverket, lett av Rawa “Kurdiske räven” Majid, i själva verket var kusin till en av konfliktens huvudaktörer, Ismail Abdo.

2022 dömdes också de invandrade försvarsadvokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni, i kriminella kretsar kända som “Kungen” respektive “Prinsen”, för medhjälp till en rad gängrelaterade aktiviteter som mord och narkotikabrott.

Se också: Gängen infiltrerar banker – Bedrar kunder

Senaste från Nyhetsbyrån