Gå till innehåll

Ledare: SVT missleder om “desinformation” om sexundervisning i förskolan

Foto: Getty Images

Nyligen ryckte det svenska medieetablissemangets industriella desinformationsstämplingskomplex ut mot rykten om att det i svenska förskolor förekommer sexuell undervisning. Man konstaterade att det spridits rykten i sociala medier om att en explicit instruktionsbok för hur man har homosexuellt samlag använts i förskolan, och enligt ryktena var detta i enlighet med en ny skolplan.

Domen över ryktet verkar i sig vara korrekt. Den explicita “Boken om att knulla: kille och kille” är framtagen för intellektuellt funktionsnedsatta, och har inget med förskolan att göra. Likaså finner utbildning av det slaget inget stöd i skolplanen, konstaterar media.

Enligt SVT är fallet att betrakta som avslutat, och den farliga konspiratoriska “desinformationskampanjens” ballong sprängd. Men det finns en aspekt av frågan som SVT, och andra medier som bevakat den, tiger om. Nämligen att frågan om sexuellt innehåll i låg- och mellanstadiet är en legitim fråga som tyvärr hör till vår tidsanda. En ordentlig rapportering om frågan hade belyst den debatten som pågår i övriga Västvärlden, där sexuell “undervisning” av barn så unga som i förskoleåldern faktiskt är dokumenterad. Varken SR, SVT, DN, eller Aftonbladet bemödade sig.

Pedagoger kopplade till projekten har därtill försökt hindra att föräldrar fått kännedom om som händer i klassrummen under sex- och samlevnadslektionerna.

Fenomen om “barnsexrum”

I Tyskland blev det en skandal när det rödgröna styret i Nordrhein-Westfalen medgav att “barnsexrum” förekom på minst två stycken dagis i delstaten. Både politiker och dagispersonal, patologiskt sexpositiva till nivåer som i en rimlig värld hade fått dem omyndigförklarade, hyllade rent av konceptet.

“Sexuellt beteende hos barn kan inte förhindras”, påstod Nordrhein-Westfalens miljöpartistiska utbildningsminister. På dagisen erbjöds barnen ett särskilt rum där de uppmanades att vara nakna och “utforska varandras kroppar”. Enligt pedagogerna gynnar det barnens utveckling att få ett “säkert utrymme” att göra detta i, eftersom de förväntar sig att de annars hade gjort det i det hemliga.

Lektioner i hårt sex för mellanstadieelever

I Storbritannien visade en granskning utförd av The Telegraph att mellanstadieskolor har infört sexideologi i läroplanen, och därefter lärt ut att det finns över hundra kön, lärt ut ideologiska identitetsbegrepp som “cis”, “ickebinär”, “genderfluid”, samt haft undervisningstillfällen där man frågat 12-åringar vad de “känner” om analsex och oralsex. Uppgifter om tioåringar som utsatts för lärare som förespråkat onani och hårdhänt sex har också rapporterats.

Pedagoger kopplade till projekten har därtill försökt hindra att föräldrar fått kännedom om vad som händer i klassrummen under sex- och samlevnadslektionerna, finner granskningen.
“Vad som händer i rummet stannar i rummet”, löd en avvisning från en lärare till en ifrågasättande förälder.

Enligt The Telegraph är det Stonewall Foundation, en sexideologisk organisation som kan liknas med svenska RFSL, som börjat samarbeta med skolorna, tydligen utan den brittiska regeringens vetskap. Regeringen tillsatte nämligen en utredning i frågan om den radikala sexundervisningen i landet efter att den uppmärksammats.
“En katastrof för barndomen”, sa en konservativ parlamentsledamot.

Vi måste vara beredda på att fenomenen från Storbritannien och Tyskland kan komma att dyka upp i Sverige.

Svensk media försöker avlegitimera oron

De vidrigheterna som funnit sin väg in i tyska och brittiska skolväsendet orsakade en storm av oro hos föräldrar, liksom hur “desinformationskampanjen” gjorde i Sverige. Svenska myndigheter och media är samtidigt helt oförstående inför varför ryktena, som nu lyckligtvis inte visade sig stämma — åtminstone inte specifikt såsom det framställdes i några inlägg på sociala medier, fick spridning.

DN gick i sin rapportering ur sin väg för att kontakta Myndigheten för psykologiskt försvar för att bedöma om de mytiska sexhandböckerna för svenska förskolebarn kan vara en del av en “utländsk påverkanskampanj”. Att koppla ihop några fler trådar än vad DN-reflexmärgen kräver var aldrig aktuellt.

Den kollektiva naiviteten hos vänstermedia om sexualiseringen av barn som sker i Europa är antingen orsakad av en genuin okunskap om vad det faktiskt är som har skett med den västerländska kulturen, eller av en vilja att lägga locket på och vägra erkänna de hisnande skräckhistorierna från våra grannländer.

Oavsett vilket är det ett grovt misslyckande av deras påstådda uppdrag att producera så kallad högkvalitativ journalistik, och kan inte beskrivas som annat än missledande och inkomplett rapportering. Vi måste vara beredda på att fenomenen från Storbritannien och Tyskland kan komma att dyka upp i Sverige — det enda som vittnar om att vi är förskonade är den mediala tystnaden.

Att oroliga föräldrar är uppmärksamma på rykten om vad deras barn får lära sig under sexualundervisningen är ett sundhetstecken, och inte något som bör aktivera någon form av krisläge på svenska kommuner.

Elias Norgren,
Redaktör Nyhetsbyrån

Senaste från Nyhetsbyrån