Gå till innehåll

Ledare: Vänstern springer från invandringsnotan

Foto: Getty Images/Alexander Farnsworth

Tidöpartierna vill gå till botten med vad invandringen kostar. En självklarhet, kan man tycka. Men tydligen inte, eftersom det inte har gjorts tidigare av andra regeringar.

Och vad händer då? Jo, Miljöpartiet blir upprörda. De som så ofta skriker att skatterna ska höjas påstår sig nu bli oroade när regeringen ska utröna var skattepengarna tar vägen. Inte ett helt begripligt resonemang det där, men samtidigt inte särskilt förvånande. Vi har sett det förr. Svenska skattebetalare ska betala mer och mer i skatt, tycker vänstern. Förra rödgröna regeringen höjde 46 olika skatter. Och vill vi veta var pengarna tar vägen, var hinken läcker, eller ifrågasätta vad vi för pengarna, är det vi som är dumma och giriga.

Det är MP:s migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen som i TV4 (7/12 -23) undrar vad Tidöpartierna ska göra med informationen. Äh… Hon menar alltså att det är bättre att vara ovetande om vad invandringen kostar än att veta.

En vän av ordningen undrar då lite nyfiket om Annika Hirvonen har samma nonchalanta syn på sin egen privatekonomi. ”Jag bryr mig inte om vad det kostar, och jag bryr mig inte om var pengarna tar vägen.” Tänker hon så kan inte ens Lyxfällan hjälpa henne. Då bör hon nog omyndighetsförklaras. Men självklart är Annika Hirvonen klokare än så. Ingen normalt funtad människa struntar i den basala analysen över vad saker och ting kostar.

Men när det kommer till politiken, när man de facto har som uppdrag att omfördela andras människors ihoptjänade pengar, då är den här typen av tankegång som MP:s Hirvonen ägnar sig åt, helt normal. SVT och DN ger Hirvonen stöd och skriver att Tidöpartierna får ”kritik” för att de vill kartlägga kostnaderna för invandringen.

Nyheten är att ingen vet vad invandringen kostar. Det borde trilla ner som en bomb. Men så länge pressen sympatiserar med oppositionens åsikter faller inte bomben.

Vänstern vill förstås inte att svenska folket ska veta vad invandringen i kronor har kostat. Framförallt är det Socialdemokraterna som kommer att få det besvärligt när den siffran läggs på bordet. S har gång på gång hävdat att de vill ha en stram migrationspolitik. Men ihop med sina regeringskumpaner MP, C och V blir en sådan politik aldrig verklighet. Det vet vi alla.

Som en liten påminnelse om hur falska Socialdemokraterna är: Under 2017–2022 röstade partiet nej till mer restriktiv invandringspolitik hela 20 gånger.

Tina von Schinkel

Senaste från Nyhetsbyrån