Gå till innehåll

M-stämmans beslut om vindkraften: Kommunala vetot överlever

Foto: Getty Images/Moderaterna

Moderaternas partistämma i Umeå förlikades i frågan om vindkraften, där det tidigare såg ut som att partiet skulle börja driva en linje om avskaffat kommunalt veto mot vindkraftsbyggen. Detta rapporterar Svenska Dagbladet.
“Fokus ligger nu mer på hur vi får fler kommuner att säga ja snarare än en diskussion om när kommuner eventuellt skulle säga nej”, säger Christofer Fjellner (M) till tidningen.

Det är Stockholmsmoderaten Fjellner som för partistyrelsen ledde arbetet med att ta fram en ny så kallad “grön” politik för det borgerliga partiet, där bland annat möjligheterna för kommuner att säga nej till vindkraftsetableringar skulle begränsas till tidigt i skedet.

“I många fall måste klimatnyttan få väga tyngre än idag, vilket innebär att andra intressen kan få stå tillbaka”, skrev Fjellner i förslaget, om att minska det lokala inflytandet över vindkraftsbyggen.

Detta förslag väckte mycket intern kritik, och flera moderater valde att gå till stämman i Umeå med förslag i motsatt riktning för att utmana partistyrelsen, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.

Kommuner och invånare får betalt för att ha vindkraft – “Alla blir vinnare”
Nu står det klart att Moderaterna inte kommer förespråka att vetot begränsas, efter att partistyrelsen nått en kompromiss med de olika partidistrikten ute i landet. Istället för att hindra lokala intressen hamnar fokus nu istället på att göra det lockande för kommuner att etablera vindkraft.

Partiet har enats i att låta en del av skatteintäkterna från vindkraften gå till den berörda kommunen, istället för till staten. Sedan tidigare var det även en del av Fjellners förslag att boende nära vindkraftverk skulle ersättas för besväret som vindturbinerna innebär för närmiljön.

“Alla blir vinnare på vindkraften. Vi säger att de som bor nära vindkraften ska tjäna på att den är där, genom att ta del av vinsten av vindkraften. Sen ska de skatter som vindkraften i dag betalar till staten, i större utsträckning gå till kommunerna, där etableringarna sker”, förklarar Fjellner.

Han uppger att den förändrade motionen gick igenom på partistämman utan reservationer från någon part.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Senaste från Nyhetsbyrån