Gå till innehåll

Internt motstånd mot M-svängning i vindkraften hopar sig

Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Pelle Nilsson/Getty Images

De interna protesterna mot den moderata partistyrelsens planer på att förändra partiets vindkraftspolitik växer, och i synnerhet på lokal nivå är kritiken stark mot förslagen, skriver Expressen. Bland annat innebär förslagen, som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om, att det kommunala vetot mot vindkraftsbyggen inskränks.

Henrik Sundström (M), kommunalråd i Uddevalla, har tidigare sagt till Nyhetsbyrån att den nya strategin från M-topparna i Stockholm är “sorglig” och kommer att reta upp moderata väljare utanför storstäderna.

Det är Stockholmsmoderaten Christofer Fjellner som tagit fram de “gröna” förslagen till partiets årsstämma, som äger rum senare i höst. Enligt honom bör “klimatnyttan” väga tyngre än lokala intressen, och han föreslår därför att bruket av det kommunala vetot ska begränsas till “tidigt skede i processen”.

“I Skåne har vi en lång tradition av att värna det lokala självstyret, och i ljuset av det har jag svårt att se att en begränsning av det kommunala vetot skulle vinna gehör hos de skånska ombuden”, säger Gustav Schyllert, förbundsordförande för M i Skåne, till Expressen. Han är en av tre lokala M-toppar som tidningen pratat med, och det är inte på många håll som förståelsen för den nya klimatpolitiken är stor. Inte ens i Stockholm.

“Det här tror jag de behöver vända och vrida på många gånger innan det går igenom. I alla fall innan Stockholms läns kommuner kan stödja något sådant”, säger Michaela Fletcher, ordförande för Moderaternas Stockholmsdistrikt.
“Jag tror partiledning och spinndoktorer bör tänka på att det är vi ute i kommunerna som är närmast väljarna”, fortsätter hon.

Även i Västra Götaland är man kritisk.
“Det är för långtgående. I många fall ansöks det om vindkraftverk, och man har då inte ens lokaliserat platsen, och sen när platsen lokaliserats går verken från att vara 100 meter till 200 meter. Att man då inte ska få ha en åsikt känns galet”, säger Johan Abrahamsson från partiets Västra Götalandsdistrikt.

Christofer Fjellners (M) motioner kommer på partistämman ställas mot motioner som istället vill utöka det kommunala vetot, vilka förväntas vinna mycket stöd, skriver Expressen.

Svenskt näringsliv och vänsterkvinnor lockar
Enligt Expressen är det bland annat Svenskt näringsliv som “uppvaktat” Moderaterna om vindkraften, där de anser att partiet inte tillgodosett den så kallade “gröna omställningens” krav.

Det handlar också om att omfamna så kallad grön politik för att försöka vinna tillbaka kvinnliga storstadsväljare som gått över till något av partierna på vänsterkanten, enligt Expressen. Moderaterna har fått mycket kritik från klimataktivister och vänsterpolitiker för sin höstbudget, där många anser att Tidöregeringen har slaktat Sveriges så kallade klimatambitioner.

Se också: EU-revision: Vindkraftverk till havs skadliga – “Grönt dilemma”

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Senaste från Nyhetsbyrån