Gå till innehåll
EU

EU-revision: Vindkraftverk till havs skadliga – “Grönt dilemma”

Foto: Getty Images

Vindkraftsparker till havs skadar djur och natur, konstaterar Europeiska unionens revisionsrätt i ett ställningstagande mot den så kallade gröna energikällan. Enligt institutionen har flera EU-länder gått alltför hastigt fram med vindkraftsivern, utan att ordentligt reda ut de ekologiska och sociala konsekvenserna, rapporterar Brussels Signal.

Revisionsrätten bedömer att det är ett viktigt åtagande för EU att investera i så kallade förnybara energikällor och att uppnå mer oberoende för unionen, men har nått slutsatsen att vindkraftsparker till havs har en lång väg kvar innan de kan anses vara en legitim del av energistrategin. Ett "grönt dilemma", kallar revisionen det.

Rätten konstaterar att vindkraftsinstallationer till havs har en negativ påverkan på fiskar och fåglar, och kan störa mattillgången och flyttmönstrena för flera stycken arter. Detta anses även skada kustnära industrier som fiske, vilket leder till konflikter mellan myndigheter och fiskare.

Se också: Fiskare protesterar med sina båtar mot vindkraftspark

Revisionen varnar även för att vindkraftsteknologin som den ser ut i EU är väldigt beroende av kinesiska leverantörer, vilket försvårar storskaliga vindkraftsprojekt över hela unionen, såväl som äventyrar möjligheterna för underhåll av teknologin ifall det geopolitiska läget i Kinas område förvärras.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Vindkraftsentusiasmen växer i Tidöregeringen
Svenska regeringspartiet Moderaterna kan komma att omfamna en mycket vindkraftsvänlig politik framöver, när ett antal förslag om kursändring i frågan antas på partiets årliga stämma i höst. Enligt den kritiske M-profilen Henrik Sundström, som utmärkt sig som vindkraftsmotståndare i egenskap av kommunalråd i Uddevalla, är det i praktiken garanterat att den “gröna” kursändringen kommer vinna stöd.

Regeringen skapade kontrovers i maj i år när de oväntat godkände 101 vindkraftverk utanför den halländska kusten.

Senaste från Nyhetsbyrån