Gå till innehåll
EU

Massinvandringsliberal kan bli L:s nya EU-toppnamn

Erik Ullenhag (L). Foto: TV4/Getty Images

Erik Ullenhag, 51, kan bli Liberalernas nästa ledamot i Europaparlamentet, enligt uppgifter som Ekot har tagit del av. Flera inom partiets vill nämligen att Ullenhag ska göra en politisk comeback. Erik Ullenhag är främst känd för att under sin tid som integrationsminister under Fredrik Reinfeldts andra regering ha tagit strid för fortsatt massinvandring till Sverige, och för att ha lanserat en sida med desinformation, som det var tänkt att invandringsförespråkare skulle använda emot invandringskritiker.

Många inom Liberalerna tror att Erik Ullenhag skulle vara ett dragplåster för partiet i EU-valrörelsen, där partiet havererat i väljarstöd de senaste två valen. Men trots att det finns en vilja att föra fram Erik Ullenhag som Liberalernas förstanamn på kandidatlistan till Europaparlamentsvalet, så har partiets nuvarande ledamot Karin Karlsbro också meddelat att hon vill fortsätta i en till mandatperiod. Enligt Ekots källor kan Karlsbro däremot hänga löst, då hon upplevs ha “besvärliga” invändningar mot Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna på riksnivå.

Det återstår att se vilken av de två toppliberalerna som kommer få äran att få arbeta i Bryssel i slutändan. Liberalerna har sedan katastrofvalet 2019 nämligen endast en enda ledamot i EU-parlamentet.

Ullenhags “fakta om invandringen”
Det var 2011 som Erik Ullenhag i sin roll som integrationsminister i Alliansregeringen lanserade en sida som hade för avsikt att slå hål på “myter” om invandringen. På sidan, som numera är nerplockad (men arkiverad), bemöter Ullenhag påståenden som att fallande skolresultat och ökande kriminalitet är en följd av invandringen, och att det numera utbredda tiggeriet i svenska städer är organiserat av utländska ligor. Han menade också att Sverige inte alls anpassar sig för islamiska sedvänjor som följd av den växande andelen muslimer i landet.

Mycket få av Ullenhags så kallade fakta har åldrats väl, och liberalen blev tvungen att erkänna att han hade fel på flera punkter i samband med att han deltog i Liberalernas partiledarstrid 2019. Han fortsatte däremot att hylla mångkulturen trots detta, och i en intervju med Expressen samma år sa han “Vi måste se värdet av att länder med en större blandning också blir mer spännande”.

Senaste från Nyhetsbyrån