Gå till innehåll

Muslimsk kampanj samlade in miljontals kronor till moské – Vill bygga över hela landet

Bild från Jamal Omars insamlingsvaka t.v. Genrebild moské t.h. Foto: SVT/Getty Images

Jamal Omar fick ett segerreportage i SVT efter han lyckats samla in elva miljoner kronor för moskébygget i Norrliden i Kalmar, ett kontroversiellt projekt som Nyhetsbyrån rapporterat om tidigare. Enligt Omar var hans insamling en reaktion på Sverigedemokraternas motstånd till bygget, och han säger sig ha fått in fyra miljoner kronor på en enda dag.

Den muslimske aktivisten och hans vänner har enligt SVT drivit fler än tio olika insamlingskampanjer åt moskébyggen i Sverige, berättar kanalens reporter med mycket stark utländsk brytning. Pengarna ska ha ramlat in via Tiktok och andra sociala medieplattformar. Till Norrlidenmoskén tog Jamal Omar också emot miljontals kronor via Swish och Paypal.

– När jag såg en rubrik som heter SD driver kampanjen för att stoppa moskébygget i Kalmar, jag blev påverkad som muslim, och då bestämde jag att jag måste hjälpa dem, säger Omar i inslaget. Enligt honom är det både muslimer och icke-muslimer som donerat.

Sverigedemokraterna nådde inte upp till det antal underskrifter i Kalmar kommun som krävs för att få till en folkomröstning om moskéns vara eller icke-vara, men nu tänker partiet motionera om frågan i kommunfullmäktige istället.

“Genom att motionera om att ha en kommunal folkomröstning så tvingar vi alla partier att ta ställning i frågan”, säger partiets gruppledare Jonathan Sager till Nyhetsbyrån. Enligt SD kommer det islamiska kulturcentret, som inkluderar en moské, att förvärra det så kallade parallellsamhället i stadsdelen Norrliden, som präglas av en stor andel muslimska invandrare.

Senaste från Nyhetsbyrån