Gå till innehåll

SD:s namninsamling otillräcklig – Nu byggs islamiskt kulturcentrum i Kalmar

SD:s gruppledare i Kalmar Jonathan Sager. Genrebild moské. Byggnaden på bilden är inte den artikeln handlar om. Foto: Riks/Getty Images

För att en folkomröstning ska kunna äga rum i en kommun måste tio procent av väljarna anse att frågan ska väckas. Det är vad Sverigedemokraterna försökte uppnå i Kalmar när det rödgröna styret i staden ville låta bygga ett så kallad islamiskt kulturcentrum i den invandrartäta stadsdelen Norrliden. Men trots partiets kampanjande nådde man inte upp till förhoppningarna.

Kulturcentret, som ska ha en yta på 750 kvadratmeter och innehålla en moské och ett aktivitetshus åt muslimer, ska byggas av en förening som påstås ha kopplingar till radikala Muslimska brödraskapet. Enligt lokalpolitikern Jonathan Sager (SD) kan bygget också röra sig om röstfiske från Socialdemokraterna, då partiet, som styr kommunen, kampanjade i Norrliden under valrörelsen just med löften om att förenkla byggtillståndet.
– Det är konstigt att ansökan kom in en dag efter valet, påpekade Sager till Riks i maj, när den sverigedemokratiska kampanjen mot moskén drog igång.

Oron från Sverigedemokraterna är att moskén ska förvärra det så kallade parallellsamhället som redan finns i Norrliden, där det finns en mycket stor invandrad muslimsk befolkning. Enligt partiet innebär bygget också förstörelse av ett väldigt attraktivt grönområde.

SD ger inte upp
Men Jonathan Sager har inte gett upp. När folkomröstning inte kan begäras på sedvanligt sätt planerar partiet istället att motionera om frågan.

“Genom att motionera om att ha en kommunal folkomröstning så tvingar vi alla partier att ta ställning i frågan, och tack vare alla namn vi redan har samlat in så behöver partierna säga nej till inte bara en motion från Sverigedemokraterna, utan de närmare femtusen medborgare som skrivit under på att de vill ha en folkomröstning”, skriver Sager i en kommentar till Nyhetsbyrån.

Senaste från Nyhetsbyrån