Gå till innehåll

Nato-notan: Upp till 20 miljarder kronor – Till “Ukrainafond”

Utrikesminister Tobias Billström (M). Foto: Pelle Nilsson/Getty Images/Michele Ursi

Natos medlemsländer bör sätta upp en gemensam fond för att stödja Ukraina med tusen miljarder kronor de närmaste fem åren, föreslår alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Enligt ett förslag från den estniska utrikesministern borde varje medlemsland kunna bidra med 0,25 procent av sin BNP till fonden – för Sverige motsvarande totalt mellan 10 och 20 miljarder kronor, skriver TT.

Rubriken är rättad. Tidigare påstod den att det handlade om 20 miljarder per år.

Förslaget kommer som ett svar på att det amerikanska stödet till Ukraina i kriget mot Ryssland verkar alltmer osäkert.

“Vi måste förlita oss mindre på frivilliga bidrag och mer på fleråriga löften”, sa Jens Stoltenberg om Natos roll i Ukrainakriget, enligt TT. Enligt Politico är en siffra som diskuterats 100 miljarder dollar, eller över ettusen miljarder svenska kronor.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har uttryckt sig positivt om att från Sveriges håll bidra till fonden.“Jag ser fram emot att höra hur generalsekreteraren kommer att lägga fram den här saken. Vi tycker att det är viktigt med ett långsiktigt stöd till Ukraina”, säger han till TT.

Ett beslut om en Ukrainafond kan komma att fattas vid Natotoppmötet i juli, där tanken är att slå fast det ekonomiska stödet till Ukraina oavsett om krigsskeptiska Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet i november eller inte.

Den estniska utrikesministern Magnus Tsahkna har redan föreslagit att varje Natoland skulle kunna bidra med 0,25 av sin BNP till fonden årligen, skriver Omni.

Eventuellt kan dock medlemslandet Ungern lägga in ett veto mot planen, där regeringen, som anklagats för att vara ryssvänlig, menar att fonden skulle föra Nato ännu närmare krig mot Ryssland.

Se också: Avtal: Sverige upplåter territorium åt USA

Senaste från Nyhetsbyrån