Gå till innehåll

Nils Funcke: Regeringens censurpolitik påminner om andra världskriget

Nils Funcke t.v. Docka av Erdoğan vid kurdisk demonstration i Stockholm t.h. Foto: Riks/Aftonbladet

Tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke fördömer regeringens planerade inskränkning av demonstrationsrätten, där det ska bli svårare att få tillstånd för sammankomster som riskerar kränka muslimer. Detta tillsammans med en rad andra ändringar av grundlagen betyder att Sverige på allvar kommer få en censurregim, varnar han för i en debattartikel i Expressen.

Funcke exemplifierar med hur regeringen hanterat demonstrationer som kunde tänkas kränka den muslimska stormakten Turkiet, vars godkännande Sverige behöver för att få medlemskap i Nato. Den kurdiska gruppen som genomförde en bränning av en docka föreställande turkiska presidenten Erdoğan möttes av fördömanden från flera statsråd, som kallade aktionen ett “sabotage”. När det istället var en docka föreställande den ryske presidenten Putin som eldades upp vid en senare demonstration, så gjorde regeringen inga uttalanden alls.

“Två reaktioner som belyser regeringens hållning och syn på åsiktsfriheten som en princip att tillämpa när det passar. När den inte passar så har de en annan princip. Det kan också uttryckas som en avsaknad av principer”, skriver Nils Funcke om detta, som han menar är hyckleri.

Liknande godtycklig förhållning till yttrandefriheten kunde man se under andra världskriget, menar Funcke, när den svenska neutraliteten blev en för medborgare närmast obligatorisk åsiktsneutralitet om de krigsförande länderna.

Svensk mediefrihet hotad – För "Sveriges säkerhet"
Även den svenska meddelarfriheten, som är en grund för att medier ska kunna rapportera inifrån myndigheter och andra maktinstitutioner, är under hot, skriver Funcke.

Han åsyftar att det sedan hösten 2022 varit olagligt att offentliggöra uppgifter som kan riskera skada Sveriges relation med andra stater eller en rad internationella organisationer, däribland Nato. Även statliga SVT kritiserade denna inskränkning, efter att de blivit tvungna att stoppa en publicering som alltså hade betraktats som olaglig.

Regeringen planerar också att gå vidare med ett förslag där sändningstillståndet för kanaler som “missbrukar yttrandefriheten” ska kunna dras in, och statliga bidrag via det så kallade presstödet ska kunna villkoras med hänvisning till innehållet i mediet, påpekar Funcke.

Enligt honom innebär det ett stort steg tillbaka i den svenska yttrandefrihetens utveckling.
“Att enskilda yttranden lagförs är en sak men återkallelse av sändningstillstånd är inget annat än förhandscensur och minner om indragningsmakten i början av 1800-talet. Var är i dag den starka, artikulerade och ihärdiga oppositionen som fanns då?”, avslutar han.

Se också: Nima Gholam Ali Pour (SD): “Det finns för många muslimer i Sverige” – Sågar debatten om yttrandefrihet

Se också: Regeringen vill “motarbeta islamofobi” – Nekar till att “inskränka yttrandefriheten”

Senaste från Nyhetsbyrån