Gå till innehåll

Nobelstiftelsen pudlar om beslut att bjuda in Ryssland och Iran

Foto: Getty Images/Nobelstiftelsen

I samband med att Nobelstiftelsen bestämde sig för att bjuda in Jimmie Åkesson (SD) till Nobelfesten beslutade man också att sluta diskriminera olika kontroversiella staters ambassadörer. Men beslutet att bjuda in Rysslands, Vitrysslands, och Irans ambassadörer till Nobelfesten föll inte i god jord hos det svenska etablissemanget, och kraftiga reaktioner kom från samtliga partiledare i landet, och även kungahuset.

“Vi ser att vi lever i en stadigt mer polariserad värld. Vi önskar att motverka tendensen till att man delas upp i sfärer där dialog mellan oliktänkande reduceras”, sa stiftelsens vd Vidar Helgesen till Sveriges Radio i samband med att förbudet mot Jimmie Åkesson och de tre staterna avskaffades.

Men nu backar Nobelstiftelsen från beslutet, efter att flera svenska partiledare meddelat att de tänker bojkotta Nobelfesten om i synnerhet Ryssland tillåts delta.
”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm” skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande enligt TT.

Det svenska etablissemanget kommer därför kunna festa tillsammans med ambassadörer från länder som Kina, Saudiarabien, och Turkiet utan att vara oroliga för att det kommer att befinna sig ryssar i samma lokal. Andra länder som begått krigsförbrytelser i närtid, som USA, är också fortsatt välkomna till Nobelfesten.

Senaste från Nyhetsbyrån