Gå till innehåll

Nu ska svenskars personuppgifter skyddas från gängen – Regeringen vill ändra grundlagen

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Pelle Nilsson

Att uppgifter om i princip alla svenskar, som deras adresser, inkomst, och bilägande, finns tillgängliga på vissa sajter på internet är något som utnyttjas av invandrade kriminella gäng för att hitta offer, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Nu meddelar hans parti på sin stämma i Umeå att man vill ändra på möjligheten att publicera personuppgifter på det sättet, rapporterar Aftonbladet.

“I dag, när vi är ett läge där en grov organiserad brottslighet i stor skala använder sådana här personuppgifter för att på ett systematiskt sätt bedra äldre människor eller sammanställa uppgifter som underlag för en mycket grov kriminalitet, då tycker jag att det är självklart att vi måste titta på frågan och göra en seriös prövning”, säger justitieministern till Aftonbladet.

Däremot krävs det en ändring av yttrandefrihetsgrundlagen för att få ett slut på personuppgiftsbankerna på internet. Sådana sajter omfattas nämligen av det så kallade frivilliga utgivningsbeviset, och hela det systemet behöver då justeras. En grundlagsändring kräver att ett beslut fattas likadant två gånger, med ett riksdagsval emellan gångerna, innan det kan klubbas igenom.

Se också: Villaägarna: Grundlagen bakom stöldvåg i Sverige – Unikt i världen

I slutet av nästa år ska en utredning i frågan om personuppgiftsskydd presenteras. I samband med det tillsätter riksdagen en parlamentarisk utredningsgrupp, där alla riksdagspartiet är representerade, för att försäkra sig om det breda stöd som krävs för en grundlagsöversyn.

Senaste från Nyhetsbyrån