Gå till innehåll

Ny moské i Malmö – SD enda parti emot

Anders Olin (SD). Moskén på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Sverigedemokraterna/Getty Images

Bosniakiska Islamiska Föreningen vill bygga en lokal i Malmöstadsdelen Rosengård. Sverigedemokraterna, som var det enda partiet som röstade emot bygget, menar att lokalen är en förtäckt moské som kommer att förvärra det så kallade utanförskapet hos den stora muslimska befolkningen i området.

– Det som är lite intressant är att när de här handlingarna kommer så benämns det aldrig som en moské, utan det benämns som samlingslokaler, multifunktionslokaler för undervisning och idrott. Jag är inte så säker på att många av de andra företrädarna egentligen vet vad det innebär för någonting, säger Anders Olin (SD), ledamot i byggnadsnämnden, till Riks.

– Vi har alltid sagt att vi tycker inte man ska bygga några moskéer i Malmö med tanke på att man inte lever upp till de grundläggande demokratiska värderingarna som vi har i Sverige. Samtidigt så undergräver man ju i princip vårt jämställdhetsarbete.

Enligt Olin är det också ett problem att den bosniakiska föreningen endast gör inlägg på sitt eget språk snarare än svenska på sociala medier, eftersom det då inte bidrar till så kallad integration.

Han menar också att det finns oklarheter kring Bosniakiska Islamiska Föreningens finansiering, och pekar på att en moské på granntomten, Khadijahmoskén, byggdes dels med pengar från Qatar, ett land som sysslar mycket med fundamentalistisk islamisk mission utomlands. Även en makedonsk kyrka bredvid Qatar-moskén hade flera frågetecken kring sin finansiering, enligt SD-politikern.

– Om man går in och finansierar så kräver man kanske någonting tillbaka, säger Anders Olin.

Han uppskattar att det kommer ta ett och ett halvt år för Malmös stadsbyggnadsförvaltning att ta fram en detaljplan för den bosniakiska församlingen, varefter byggnadsnämnden ska få besluta om ett bygglov.

Se också: Muslimsk kampanj samlade in miljontals kronor till moské – Vill bygga över hela landet

Senaste från Nyhetsbyrån