Gå till innehåll
EU

Nyans satsar på EU-valet: “Ta bort Hamas från terrorlistan”

Nyans partiledare Mikail Yüksel. Foto: Partiet Nyans/Getty Images/chameleonseye

Det islamiska mångkulturpartiet Nyans vill satsa på att komma in i Europaparlamentet, säger dess ledare Mikail Yüksel i en intervju med Göteborgs-Posten. Där ska partiet bland annat försöka få EU att sluta benämna den muslimska terrorgruppen Hamas som en terrorgrupp.

I riksdagsvalet fick Nyans 28 352 röster, och Yüksel räknar med att man behöver ungefär 160 000 röster för att ta sig över spärren till Europaparlamentet. Han är förhoppningsfull om att partiet kan växa till sig snabbt.

“Sverigedemokraterna lyckades i sitt sjunde val tror jag. Första valet hade de bara 1800 röster. Jag tror det var först vid femte valet som de knappt hade lika många röster som vi hade i vårt första val”, påpekar han för GP.

Yüksel vill att Nyans ska samverka med andra liknande muslimska småpartier som han hoppas kommer in i Europaparlamentet, för att bland annat få bort Hamas från EU:s terrorlista. Han tillägger dock att han ändå fördömer Hamas angrepp mot israeliska civila.

Han vill även att EU inför sanktioner mot Israel på grund av landets väpnade insats i Gaza.
“Jag ser varje dag bilder på döda eller skadade barn. Jag fattar inte hur vi kan tolerera att det får fortgå på det här sättet”, säger Yüksel, och uppger att han “stör sig” på att Vänsterpartiet uppger liknande åsikter som hans parti i frågan om Israel-Palestinakonflikten, men enligt honom inte agerar därefter i riksdagen.

Inte obefintlig chans att komma in
Nyans har en reell chans att få genomslag i Europaparlamentsvalet, enligt Sofie Blombäck, statsvetare och universitetslektor på Mittuniversitetet. Det brukar nämligen kunna vara ett val där väljare är mer benägna att “chansa” på andra partier än dem man vanligtvis röstar på, säger hon till GP.

Hon påpekar att mikropartier som Feministiskt initiativ, Piratpartiet, och Junilistan alla lyckats ta sig in i Europaparlamentet, medan de varit chanslösa i den svenska rikspolitiken.

Samtliga av dessa partiers väljarstöd kollapsade däremot efter endast en mandatperiod.

Senaste från Nyhetsbyrån