Gå till innehåll
EU

Orbán: europeiska ledare "intoleranta, svaga, och hjärtlösa"

Foto: Unsplash

– Om den inte kan hitta tillbaka till sitt ursprungliga uppdrag, vad är syftet med Europeiska unionen? Den frågan ställde Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ett tal på fredagen, enligt ungerska Telex.

Den konservative politikern var i den ungerska staden Veszprém för att inviga ett kulturcentrum för dans, och reflekterade över hur kulturstöd, och andra bidrags- och stödprogram som EU erbjuder sina medlemsländer var bland det enda som fortfarande fyllde sitt syfte i unionen. Veszprém utsågs till Europas kulturhuvudstad år 2023, en hederstitel som EU årligen delar ut till städer för att belysa lokalt kulturliv och uppmuntra investeringar.

– Om vi inte finner svaret, så kommer dagarna snart vara räknade för fina traditioner som europeiska kulturhuvudstäder, fortsatte premiärministern, och tackade EU för att ha gett en ungersk stad denna ära, kommenterandes att det var ett undantag från vad han annars menar är “ungerfobiska” tendenser i Bryssel.

Han efterlyste en “balans mellan nationell suveränitet och imperium”, och menar att Europa behöver ledare som är starka och toleranta för att EU ska kunna fungera. Enligt hans mening bör det vara en union som respekterar nationella kulturer, samtidigt som den står för “europeiska värderingar”.

– Detta är extremt sällsynt idag. Istället ser vi intolerans, svaghet, och hjärtlöshet, bedömde Orbán EU:s politiska ledarskap.

Senaste från Nyhetsbyrån