Gå till innehåll

Östersund kräver nyanlända – Vill att staden “växer”

Östersunds stadshus t.v. Eftertraktade industriarbetare t.h. Foto: Getty Images

Östersunds S-C-styre vill att fler migranter ska bosätta sig i deras kommun för att politikerna bestämt att staden ska växa. Nu vädjar styret till Göteborg, som tidigare gått ut med att de kan tänka sig skicka sina nya migranter till andra kommuner för att underlätta den så kallade “integrationsskulden”. Detta rapporterar Göteborgs-Posten.

I Östersund har de styrande politikerna en ambition om att staden ska nå 75 000 invånare till år 2040. Enligt dem är det fullt rimligt att då fylla den norrländska staden, som i nuläget har 64 000 invånare, med tusentals migranter från andra världsdelar. Politikerna påstår också att de nyanlända migranterna från Afrika och Mellanöstern som kommunen behöver är viktiga för att staden ska kunna etablera nya industrier.

Östersunds vice kommunstyrelseordförande Effie Kourlos (C) klagar på att det är för få migranter som anländer till kommunen, och menar att andra kommuner i Jämtlands län också efterlyser mer invandring.
“I alla våra kommuner finns det en stor önskan att få hit fler nyanlända. När vi diskuterar länstalen mellan våra kommuner så är det så att vi snarare vill ha fler”, säger hon till GP.

Omfördelning olaglig
Till vänsterpolitikernas stora besvikelse är det dock olagligt att omfördela migranter över länsgränser genom den så kallade bosättningslagen. När det gäller Göteborgs eftertraktade migranter är det alltså endast kommuner i Västra Götaland som kan bli aktuella.

“När jag läser att det finns kommuner som Göteborg som har stora integrationsproblem och att människor hamnar i utanförskap, då tycker jag det är så bortkastat att de inte får komma till kommuner som kan välkomna dem”, säger Effie Kourlos (C) till GP.

Hon uppger att hon uppvaktat ministrar i både den nuvarande och förra regeringen för att försöka få till en lagändring, så att migranter kan omfördelas av och till kommuner över hela landet.

Enligt SCB var 12,7 procent av Östersunds befolkning av utländsk bakgrund år 2022, varav 10 procent var utrikes födda.

Senaste från Nyhetsbyrån