Gå till innehåll

Polisens taktik: Låt upploppet ske – Ingen gripen

Bilder från upploppen i Rosengård. Foto: Tiktok

Polisen undvek att ingripa mot våldsamheterna i Rosengård i Malmö under söndagen, där bland annat ett tjugotal bilar och ett garage sattes i brand. När Riks pressar myndigheten på svar om varför, berättar polisen bara att man arbetar med att säkra bevisning, och planerar att ställa personerna inför rätta längre fram.

– Jag kan förstå att man har frågor kring taktiken polisen använder sig av, säger Katarina Rusin, presstalesperson för polisregion Syd, till kanalen.

– Som det ser ut just nu har vi visst material att jobba vidare på för att kunna gripa dem som gjort sig skyldiga till brott under händelsen. Det handlar om att sammanställa de uppgifter vi har, förklarar hon, men vill inte utveckla om varför polisen inte ingrep på platsen där brotten skedde. På videofilmer från Rosengård syns flera personer bland annat kasta sten mot polisen, utan att möta något egentligt motstånd.

På frågan om polisen inte hade kunnat förhindra upploppet i Rosengård, som skedde efter en tungt bevakad islamkritisk demonstration på en annan plats i Malmö, kan myndigheten inte svara.

Låga straff för korankravallerister
Oavsett om de muslimska upploppsmakarna blir dömda i närtid eller inte är sannolikheten att deras straff blir milda. Hovrätten har systematiskt sänkt straffen för personer som dömts för olika brott i samband med de så kallade korankravallerna runt påsken 2022.

I den senaste korrigeringen av korankravallerdomar, som Nyheter Idag uppmärksammar, så har flera män som först dömdes till utvisning bland annat fått sin rätt att stanna i Sverige återupprättad. Flera skadestånd som dömts ut till poliser som blev skadade vid förra årets korankravaller har också stoppats.

Senaste från Nyhetsbyrån