Gå till innehåll
EU

Prognos: SD kan fördubbla sina mandat i EU – C, L, och KD kan åka ur

Sammanställning av resultatet från Riks. Foto: Faksimil Riks, Pelle Nilsson

I en prognos som tankesmedjan ECFR tagit fram spås Sverigedemokraterna fördubbla sina mandat i Europaparlamentsvalet, rapporterar Dagens Nyheter. Samtidigt lär småpartierna C, L, och KD åka ur, om analytikerna har rätt.

Det är European Council on Foreign Relations som låtit två statsvetare analysera bland annat svenska opinionsmätningar och tendenser i väljarmönstret i EU och kommit fram till resultatet. Ett allmänt fenomen i europeiska länder är att den så kallade “ytterhögern” väntas gå framåt, vilket personerna bakom mätningen tror kommer ge Sverigedemokraterna en skjuts.

Något som väntas ske är också att stora etablerade mitten-högerpartier, som utgör den största partigruppen i Europaparlamentet EPP, alltmer börjar samarbeta med mer konservativa och nationalistiska partier. Därför kan EU-politiken komma att ta en högersväng som en följd av att de konservativa och nationalistiska grupperna ECR och ID växer, menar Simon Hix, en av de ansvariga forskarna bakom mätningen. I ECR ingår bland annat Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet, som länge gynnats av att så kallade gröna partier tenderar att göra bra ifrån sig i EU-val, förväntas tappa ett av sina tre mandat från valet 2019 under 2024. Moderaterna väntas ligga stilla på sina fyra mandat, medan Sverigedemokraterna kan fördubbla sina tre mandat till sex. De kommer dock inte bli största svenska parti i Bryssel, för Socialdemokraterna väntas också växa från fem till sju mandat. Vänsterpartiet kan landa på två mandat, jämfört med ett idag.

Totalt har Sverige 21 av Europaparlamentets 705 mandat. Spärren för att komma in i parlamentet är för svenska partier fyra procent, densamma som riksdagsspärren.

Så kallade ytterhögerpartier kan komma att bli största partier i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Österrike, räknar analytikerna med.

Se också: 9 av 10 vet inte när EU håller val

Se också: S vänder i migrationen – Men röstar för fortsatt massinvandring i EU

Senaste från Nyhetsbyrån