Gå till innehåll
EU

Regeringen vill ha in Ukraina i EU – “Så snart som möjligt”

Biståndsminister Johan Forssell (M). Foto: Getty Images/Regeringen

Regeringen har som ambition att reformera Ukraina till en nivå där landet kan få medlemskap i EU, meddelade biståndsminister Johan Forssell (M) på en presskonferens på måndagen. Detta är en del av den återuppbyggnadsstrategi som regeringen presenterar för Ukraina, som ingår i det bistånd Sverige ska skicka till landet.

– Vi vill inte bara se en, utan två stycken blågula flaggor vaja i Kyiv, säger biståndsministern, åsyftandes EU-flaggan.
– Vår ambition är inte att bygga upp det som en gång var, utan att gå in nu och bygga någonting nytt. Någonting friare, någonting grönare, någonting säkrare, fortsätter han. Forssell menar att detta arbete måste komma igång redan nu, även medan det pågår ett krig i Ukraina.

Till en början handlar biståndet om sex miljarder kronor fram till 2027, men detta är enligt Forssell endast en “grundplåt”, och avsikten är att det ska öka. Utöver EU-vänliga reformer kring de så kallade mänskliga rättigheterna, demokrati, rättsstatliga principer, och jämställdhet, vill regeringen också bidra till den så kallade “gröna omställningen” i Ukraina.

Sverigedemokraternas EU-politiske talesperson Martin Kinnunen skriver i kommentar till Nyhetsbyrån att SD är positiva till att Ukraina blir en kandidat för EU-inträde, men vill betona att det inte behöver innebära att landet kommer bli en del av EU inom överskådlig tid. Han säger att utmaningarna för EU med ett ukrainskt medlemskap skulle bli väldigt stora, men partiet vill inte spekulera i vad exakt för konsekvenser det skulle få.

Östeuropa nettotagare av EU-pengar
EU:s medlemsländer i öst har länge varit nettotagare av stödpengar från EU, med Polen utan konkurrens i toppen, följt av länder som Grekland, Ungern, Rumänien, Bulgarien, samt de baltiska staterna. Sverige är å sin sida en nettogivare till EU, och är bland de länder som bidrar allra mest till unionen sett till befolkningsstorlek.

Någon uppskattning av vad Ukraina skulle komma att kosta EU:s skattebetalare återfinns inte i publiceringen av regeringens nu släppta Ukrainastrategi. Däremot står det massor om de massiva utmaningar landet har i att bekämpa den exploderande fattigdomen och förödelsen i landet, något som regeringen skriver att bland annat EU ska hjälpa till med.

Om Ukraina blir en EU-medlem kommer även dess medborgare automatiskt att få tillträde till EU:s fria rörlighet, och kunna utan hinder söka sig till välfärdsländer i väst.

Senaste från Nyhetsbyrån