Gå till innehåll
EU

Sara Skyttedal (KD) petas från EU-parlamentslistan

Sara Skyttedal (KD). Foto: Kristdemokraterna/EPP Group

Kristdemokraternas förstanamn i Europaparlamentet Sara Skyttedal har inte fått förnyat förtroende att representera partiet i EU. Hon hamnade långt ner på listan i partiets provval, och väljer därför att hoppa av sin parlamentarikerkarriär, skriver Expressen.
“Det är bara att konstatera att förtroendet inte finns internt i partiet, och det är så klart väldigt tråkigt”, säger Skyttedal till tidningen.

Sara Skyttedal kampanjade i EU-valet 2019 på ett “lagom EU”, och sade sig verka för att unionen skulle bli “mindre men vassare”. Hennes parti ingår tillsammans med Moderaterna i den liberala parlamentsgruppen European People’s Party, som är parlamentets största grupp och som regelbundet röstar för mer centralisering och relativt okritiskt omfamnar diverse vänsterradikala agendor.

Stött kulturmarxism i parlamentet
Utöver att ha bidragit till ett mer federalistiskt EU röstade Sara Skyttedal bland annat för en kulturmarxistisk resolution som fördömde “strukturell rasism” och manade till bekämpning av “rasistiska traditioner”, genom ett “intersektionellt synsätt”.

Den svenska skrivningen av resolutionen innehöll även uppmaningen “Europaparlamentet bejakar Black Lives Matter”, den våldsamma antivita organisationen som förknippas med de våldsamma upploppen i amerikanska storstäder under 2020. Skyttedal själv menade att detta var en felöversättning från den engelska skrivningen, som inte stödde organisationen, utan bara använde sig av frasen “black lives matter”.

Utanför parlamentet har Sara Skyttedal hamnat i skandaler kopplade till hennes inställning till cannabis, som skiljer sig från Kristdemokraternas. I slutet av förra året kom hon ut som förespråkare för att drogen ska legaliseras. När partisekreteraren Johan Ingerö sedan försökte stoppa henne från att göra en cannabisvänlig medverkan i SVT:s program 30 minuter polisanmälde hon honom för ett sexuellt ofredande, som påstås ha skett 2014. Polisanmälan lades sedan ner eftersom handlingen ansågs preskriberad.

Skandalen skadade dock Skyttedals relation till partiet.
“Det är väldigt uppenbart att det var en turbulent vår, men den är nu bakom mig”, säger Skyttedal till Expressen om händelsen.
“Jag hoppas också att jag kommer att bedömas för alla insatser som jag gjort den här mandatperioden”, fortsätter hon.

Senaste från Nyhetsbyrån