Gå till innehåll

SD i Bryssel: Folkutbytet är en medveten strategi från socialdemokratin

Foto: Getty Images/Alexander Farnsworth/Faksimil X

Socialdemokratin har genom ett avtal med Sveriges muslimska råd lovat politisk representation för muslimer i utbyte mot muslimska väljare. Detta uppger Sverigedemokraternas EU-delegation i Bryssel som bevis för att folkutbytet är en medveten politisk strategi, och inte en så kallad konspirationsteori.

I ett inlägg på X visar man ett utdrag ur en rapport från 1999 från Socialdemokraternas religiösa sidoförbund Tro och solidaritet, som då hette Broderskapsrörelsen.

I rapporten står det under rubriken “strategi och mål” att Broderskapsrörelsen satt upp mål om antalet muslimer på socialdemokratiska förtroendeposter runtom i landet, inför riksdagsvalet 2002. “Ett viktig del i arbetet är att aktivt föra fram muslimer för uppdrag i styrelser och nämnder”, står det i utdraget som Sverigedemokraterna lyfter fram.

Den fullständiga rapporten inleds med förklaringen att Sveriges muslimska råd tog kontakt med Socialdemokraterna för att “söka vägar för att få Sveriges muslimer mer aktiva i svenskt samhällsliv och politik”.

Utöver att verka för så kallad integration av muslimer in i den svenska politiken och samhällslivet står det även angivet som mål att Sveriges muslimska råd tillsammans med Broderskapsrörelsen “intensifierar opinionsarbetet” kring islam och muslimer i Sverige. Där ingår bland annat att “avdramatisera (avdemonisera) islam”.

Några konkreta politiska frågor som den muslimska rörelsen sökt samarbete med Socialdemokraterna i rör bland annat fredagsböner på arbetsplatser, lagstiftning kring muslimska helgdagar, “daghem och skolor”, och halal-slakt, står det i dokumentet.

Sverigedemokraterna har från flera håll anklagats för att sprida konspirationsteorier, sedan partiet började använda ordet "folkutbyte" i sin kommunikation.

Partiets delegation i Bryssel skriver följande i en kommentar till Nyhetsbyrån:

"Att Socialdemokraterna gör vinningar på sina formella och informella avtal med islamister, imamer, och muslimska grupperingar är ingenting nytt. Molenbeek i Bryssel är ett känt exempel på en stadsdel  där socialdemokratin gjorde upp med islamister: ni röstar på oss och vi låter er sprida islamism. Uppgörelsen gjorde att Molenbeek blev ett drivhus för islamistisk terror som bröderna Abdelslam (som låg bakom terrorattackerna i Paris i november 2015, red. anm.). Sverigedemokraterna i Bryssel kommer alltid kalla en spade för en spade."

Senaste från Nyhetsbyrån