Gå till innehåll

Vänsterilska när Sverigedemokraterna påpekar folkutbytet

Demografin förändras snabbt av invandringen av folk från Mellanöstern och Afrika. Jimmie Åkesson (SD) t.h. Foto: Getty Images/Radek Procyk/Pelle Nilsson

Efter Sverigedemokraternas konstaterande att svenskarna är utsatta för ett folkutbyte har debatten rasat hårt om vad detta säger om partiet. I partiets officiella material hänvisar man till statistik om hur befolkningssammansättningen i Sverige förändrats över en kort tid, men kritiker från bland annat vänsterhåll menar att partiet förespråkar en så kallad konspirationsteori.

Den så kallade antirasistiske aktivisten och akademikern Tobias Hübinette skriver på sin blogg “Så kom till slut den dag då SD och Åkesson officiellt och explicit brukar den konspirationsteoretiska termen folkutbyte”, vilket han menar är antisemitism. Hübinette har profilerat sig på att föra statistik över olika så kallade rasers närvaro i Sverige, som han kallar “Västvärldens mest mångfaldspräglade land”.

Tobias Hübinette driver på Karlstads universitet en kurs om “kritiska vithetsstudier”, som journalisten Christian Peterson uppmärksammade förra året.

Se också: Högerjournalist granskar "woke" universitetskurs om ras – Läraren sjukskriver sig

Även Svenska kommittén mot antisemitism rasar mot påpekandet från SD:s håll, och menar att kommunikationen om folkutbytet kan vara farligt för “de minoriteter och grupper som utpekas som fiender”.

DN-skribenten Isobel Hadley-Kamptz befarar att partiet kommer att “öppna för att tala om ”judefrågan””, skriver hon i en krönika, där hon påpekar att SD-ledaren Jimmie Åkesson förra året tog avstånd från begreppet folkutbyte.

Även kandidaten till Europaparlamentet för Centerpartiet, Abir Al-Sahlani, kommer med kritik mot SD, som hon menar sprider en högerextrem konspirationsteori.
“Det är en rasistisk föreställning som nu Sverigedemokraterna försöker tvätta rent för att placera i mainstreammedia”, skriver hon i ett inlägg på X.

Se också: C-utspel: Muslimer är “de nya svenskarna”

Vänstern pratar gärna om folkutbytet
Högerdebattören Ivar Arpi påpekar däremot att profiler på vänstern ofta lyfter fram den demografiska förändringen av landet som följt massinvandringen, fast på ett positivt sätt. Att samtidigt kritisera Sverigedemokraterna för att ta debatten om folkutbytet är hyckleri, menar han.
“Om man gillar det som sker, välkomnar det och vill ha mer och snabbare förändring, då får man gärna skriva om folkutbytet”, skriver han på sin blogg Rak höger.

Topprofilen inom SD Mattias Karlsson skriver i ett inlägg på X att “Vi kommer också att fortsätta att kalla en spade för en spade, alldeles oaktat  vilka ord som vänsteretablissemanget säger att vi får och inte får använda”, samtidigt som han förklarar att “många med utländsk bakgrund är idag svenskar enligt vår nationsuppfattning”.

Se också: Korruption på Migrationsverket: En “viss folkgrupp” har tagit över

Se också: Varannan ny svensk medborgare från Afrika eller Mellanöstern

Senaste från Nyhetsbyrån