Gå till innehåll
EU

SD vill stoppa folkutbytet – Föreslår “utvisningspakt”

Jimmie Åkesson (SD) t.v. Foto: Pelle Nilsson/Getty Images/Alexander Farnsworth

Svenskarna håller på att bli utbytta i sitt eget land, till förmån för invandrare från andra delar av världen. Det menar SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Expressen, där han också menar att EU:s migrationspolitik varit bidragande.

“De senaste femtio årens stora invandring till Sverige från kulturellt avlägsna länder, i kombination med offentligt sanktionerad och subventionerad mångkulturalism, har resulterat i att andelen av befolkningen med svensk identitet minskat”, skriver Åkesson, och menar att detta har minskat den interna solidariteten, sammanhållningen, och tilliten i svenska samhället.

Till detta tillskriver han även kriminalitet, bostadsbrist, och konfrontationer i det allmänna mellan “grupper som stöder olika sidor i avlägsna krig”.

“Stramast möjliga invandringspolitik, tuffa krav på anpassning och stimulanser för återvandring är det nödvändiga svaret på decennier av ansvarslös och aningslös politik”, fortsätter Åkesson, och menar att folkutbytet måste stoppas på EU-nivå.

Se också: Ylva Johansson: Européerna ska ersättas med invandrare

“Utvisningspakt”
Sverigedemokraterna kom under gårdagen med ett utspel om en så kallad “utvisningspakt” i EU, som svar på den kritiserade så kallade migrationspakten som de övriga partierna drev igenom i våras.

Se också: Invandringsliberal reform flög igenom EU-parlamentet – SD: “Hycklare”

Enligt Jimmie Åkesson och Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) saknar EU idag effektiva metoder för att utvisa i synnerhet personer som får avslag på sin asylansökan. Detta samtidigt som invandringen till Europa över Medelhavet fortsatt ligger på höga nivåer, skriver de två politikerna på DN debatt.

“Under 2023 registrerades, av EU:s kust- och gränsskyddsbyrå Frontex, 280 000 olagliga inresor till unionen, vilket är den högsta siffran sedan 2016”, skriver SD-profilerna. Samtidigt var det över 400 000 illegala migranter i unionen som befalldes lämna EU, men endast drygt 83 000 som faktiskt gjorde det, fortsätter man.

“Så länge bara en knapp femtedel av de som fått beslut om att lämna unionen faktiskt gör det, kommer problemen med parallellsamhällen att fortsätta växa.”

Nu vill Sverigedemokraterna se ett samlat tag i EU för att flytta asylprocessen till länder utanför EU, och verka för att EU:s förmåner till olika länder i tredje världen villkoras med att de samarbetar med återtagandet av sina medborgare. Man vill också se fastare mål för hur många utvisningar som EU bör genomföra, och skärpa straffen för personer som invandrar illegalt till Europa.

“Det finns ett växande stöd i många länder för att faktiskt lösa återvändande­problemet på ett fun­gerande sätt. Stödet kommer givetvis främst från högerpartier, men även de danska socialdemokraterna driver på för en verklig lösning”, skriver Weimers och Åkesson. De hänvisar till ett brev till Europeiska kommissionen som undertecknats av 15 regeringar i EU, som efterfrågar det partiet nu kräver.

Se också: Chefen för EU:s gränsbevakning: “Inget stoppar migrationen”

Senaste från Nyhetsbyrån