Gå till innehåll

SD: Låt icke-europeiskt tredje land ta emot alla EU:s asylsökare

Linda Lindberg (SD)/Båtmigranter i Grekland. Foto: SVT/Getty Images

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Linda Lindberg vill att Sverige och EU helt ska befria sig från asylinvandring genom att förlägga hela unionens mottagande i ett tredje land utanför EU, dock med mottagningen betald av det land som migranten ursprungligen sökt asyl i. Detta säger hon till SVT.

Förslaget innebär att länder i EU kan betala ett hypotetiskt tredje land för att hålla alla asylsökare där, för att garantera deras säkerhet, och garantera att de aldrig behöver nå Europa.
“Om vi köper den här tjänsten som ett avtal med ett annat tredje land fyller det syftet som hela asylprocessen vilar på”, säger Lindberg, och påpekar att asylsökare egentligen aldrig behöver vistas i EU eller i Sverige över huvud taget, så länge de hamnar i säkerhet.

Hon hoppas att frågan ska komma upp på förhandlingsbordet när Tidöavtalet uppdateras i höst. Enligt SVT ska Sverigedemokraterna då fokusera på att nå lösningar i EU-frågor med regeringspartierna.

“Tredje land”-lösning misslyckades i Storbritannien
Storbritannien, som haft planer på att bli kvitt asylsökare genom att skicka dem till Rwanda, fick tidigare i veckan bakslag i en brittisk domstol, som bedömde att det tredje landet inte kunde garantera säkerheten hos migranterna som skickades till dem.

En av punkterna som den brittiska staten prövades på var en EU-lagstiftning som säger att man inte får skicka asylsökare till länder de inte har någon “koppling” till. I Storbritanniens fall gäller inte den lagen längre eftersom landet trätt ut ur EU, men den bör alltså gälla Sverige och andra EU-länder. Det återstår att se vilket land som över huvud taget kan komma att bli aktuellt som mottagare av EU:s migranter.

Senaste från Nyhetsbyrån