Gå till innehåll

SD-ledaren: “Ingen lösning” på islams hot mot Sverige – “Ny verklighet”

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Riks

2009 skrev Jimmie Åkesson (SD) en kontroversiell debattartikel i Aftonbladet där han förkunnade att islam var det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. 14 år senare kan han bara konstatera att han fått rätt.
– Den muslimska gruppen har fortsatt växa, den har fortsatt att flytta fram sina positioner i Sverige, säger partiledaren i en intervju med Riks. Samtidigt säger han att detta är den “nya verkligheten”, och att någon lösning mer än att ge mer medel till olika polismyndigheter inte finns.

– Sverige är ett land där vi inte låter religionen styra samhället eller lagstiftningen, eller enskilda individers liv. Samtidigt ser vi parallella shariadomstolar i vissa förorter, vi ser muslism segregation, vi har böneutrop från minareter idag. Det är klart att det inte är en utveckling som kommer göra Sverige tryggare och mer sammanhållet, säger Åkesson. Han menar att lagändringar som vill försvåra eller omöjliggöra koranbränningar utgör precis det som han och hans parti varnat för i många år.

Kritiserar Danmark
Han beklagar samtidigt att Danmark valt att gå längre än Sverige har i sin bekämpning av islamkritiska demonstrationer, sedan landet tidigare i veckan meddelat att man kommer införa lagar mot hädelse av så kallade heliga skrifter.

– Danmark är annars ett land som ändå stått upp tufft emot islamistiska påtryckningar, inte minst efter den kris man hade för 15 år sedan i samband med Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrer, säger Åkesson, och härleder det till landets nya regering, som är en koalition av Socialdemokraterna och två liberala partier.

Opinionsundersökningar har visat att förbud mot koranbränningar däremot är ganska populära i Sverige, med endast en minoritet som anser att de bör få fortsätta. Jimmie Åkesson visar förståelse mot de som motsätter sig hans parti i den här frågan.

– Det är ganska naturligt. Människor är ju oroliga. Vi har terrorhot, vi har hotet från Ryssland, för Natoprocessen påverkas också av det här. Det är klart att vi svenskar gillar inte konflikt, det är vår folksjäl någonstans. När något sådant här händer då blir man orolig, och då är det lätt att inte tänka längre än att göra det som är närmast till hands, säger SD-ledaren.

– Men problemet är att om man ger sig in på den banan, att på olika sätt tillmötesgå påtryckningar, hot om våld, och liknande, vad är då nästa steg? Och nästa, och nästa? Ingen ska inbilla mig att de här muslimska stater som gjort ett upprop mot Sverige, eller de islamister som bor i Sverige, att de skulle nöja sig med det, fortsätter han.

“Någon lösning finns det inte”
Enligt SD-ledaren finns det dock ingen lösning på problemet med att det finns stora grupper människor från andra länder i Sverige som hotar svenska medborgare och svensk demokrati.
– Vi kan medvetandegöra svenska folket om att det här är en ny verklighet som vi lever i. Terrorhot är något som vi redan har sett, terrordåd har vi sett, vi kommer att tyvärr se sådana i omvärlden och i Sverige också framöver. Och vi får vara beredda på det, menar Åkesson.

Senaste från Nyhetsbyrån