Gå till innehåll
Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) t.h. Foto: Pelle Nilsson/SVT

Danmark kommer att förbjuda offentliga koranskändningar, förkunnar företrädare för danska regeringen på en presskonferens på fredagen. Lagförändringen innefattar även andra heliga böcker, som Bibeln, och ska rymmas inom ramarna för det befintliga förbudet mot att skända flaggor.

Justitieminister Peter Hummelgaard (S) menar att skändningen av Koranen endast kan innebära en “meningslös förolämpning” som skapar “osämja och hat”. Förbudet kommer utöver bränningar innefatta handlingar såsom att trampa på eller vanställa en helig bok. Däremot kommer satirteckningar fortsatt vara tillåtna.

– De flesta danskar förstår att man inte kan gå runt och bränna saker som betyder mycket för andra, säger ministern på presskonferensen. Han utesluter inte heller att det kan komma att vara förbjudet att till exempel linda in en koran i en så kallad regnbågsflagga, ifall man vill protestera mot islams syn på homosexuella.

– Jag kommer inte ge en lång lista på vad som kan bli förbjudet. Vi kommer att ge några exempel på det, som rättesnöre för domstolarnas avvägningar, men i slutändan är det upp till domstolarna, säger Hummelgaard.

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) säger att ett brott mot den nya blasfemilagen kan innebära böter eller ett fängelsestraff på upp till två år. Enligt honom skickar Danmarks inskränkning av yttrandefriheten en “viktig politiska signal” till omvärlden.

Danmark är jämte Sverige en specifik måltavla för islamiska terrororganisationer, som hämnd för en lång rad islamkritiska demonstrationer som ägt rum i länderna.

Se också: Varningen: Muslimer kommer ställa fler krav om koranbränningar förbjuds

Se också: Regeringen vill “motarbeta islamofobi” – Nekar till att “inskränka yttrandefriheten”

Senaste från Nyhetsbyrån