Gå till innehåll

Varningen: Muslimer kommer ställa fler krav om koranbränningar förbjuds

Manifestation i Örebro mot koranbränningar. Foto: Riks

Islamiska organisationer kommer fortsätta kräva inskränkningar i rätten att kritisera islam om rätten att skända koranen avskaffas, varnar Heini í Skorini, forskare i blasfemi och yttrandefrihet på Färöarnas universitet, till Sverige Radio.

– Den muslimska paraplyorganisationen OIC (Islamiska konferensorganisationen) har länge haft en långsiktig politisk ambition om att införa ett nytt globalt blasfemiförbud, och ändra internationella mänskliga rättighetslagar, säger forskaren till SR.

Han kan inte säga hur säkert det är att det blir en direkt glidbana mot flera inskränkningar mot islamkritik, men han menar att OIC-ländernas ambitioner inte på något sätt bör underskattas.

Han får medhåll av John Hensen, medarbetare på danska Jyllands-Posten år 2005, när den muslimska världen rörde upp en storm mot Danmark på grund av karikatyrer av profeten Muhammed som publicerats i tidningen. Han säger till SR att bojkotterna mot danska företag i den muslimska världen klingade av redan året efter, men att konflikten kring dansk yttrandefrihet fortsatte, och nu har hettats upp igen.

Det var förra veckan som Danmarks regering meddelade att man avser att införa ett förbud mot att kränka andra kulturer och religioner. I Sverige kommer man istället göra ändringar i ordningslagen, för att göra det enklare för Polisen att neka allmänna sammankomster där det kan förekomma skändningar av koranen. Socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelade tidigare i veckan att man också vill arbeta nära en rad islamiska organisationer för att bekämpa så kallad islamofobi i landet.

Se också: Islamisk storkonferens: “inför internationell lag” för att bekämpa religiöst hat

Se också: FN fördömer "religionshat" – Västvärlden röstade emot

Senaste från Nyhetsbyrån